För få betalar avgiften – kyrkorna kan säljas

Mariakyrkan i Lidköping.
Foto: Svenska Kyrkan Lidköping

Församlingen i Lidköping har öppnat för att sälja två av sina tre kyrkor.

Anledningen är att allt färre personer betalar kyrkoavgiften, rapporterar SVT Nyheter Väst.

– Vi, som många andra, måste se över hur stor vår kostym är, säger Karin Enerbäck, kyrkoherde i församlingen, till SVT.

Beslutet om att öppna för försäljningar togs på möte i kyrkofullmäktige på tisdagskvällen, skriver SVT Nyheter Väst.

Det som beslutades kallas för ett inriktningsbeslut, och rent konkret innebär det att församlingen i Lidköping kan sälja två av sina tre kyrkor om de vill – fram till 2030.

Kyrkorna som kan komma att säljas är Mariakyrkan och Sigfridskyrkan. De byggdes under 60 och 70-talet när det satsades på kyrkor i något som hette ”kyrkan mitt i byn”.

Anledningen till att församlingen funderar på att sälja är att kyrkorna inte behövs och ett mindre antal personer betalar kyrkoavgiften.

”Stå modiga när det blåser” 

Kyrkoherden Karin Enerbäck, säger till SVT att de väntar på att så signaler av kommunen som skulle kunna köpa byggnaderna.

– Vi får se hur vi kan se till att kyrkorna blir lokaler som forsätter att vara samhället till gagn, säger hon till SVT. 

Det kostar 1,5 miljoner att driva kyrkorna, något som nu församlingen vill spara och om de säljer kan de också räkna med lite extra pengar. Det kan också innebära att anställda inte behöver varslas. Något som tidigare gjorts i Umeå, enligt Karin Enerbäck.

– Som man tvingas göra i Umeå till exempel. Nu behöver vi blicka framåt och stå modiga när det blåser, säger hon till SVT.

Den tredje kyrkan S:t Nicolaikyrkan ska renoveras och där har församlingen i Lidköping en skyldighet att bevara den i enlighet med kulturmiljölagen.