Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Föll ner i silo och dog – Munksjö Paper frias

FRIAS. Munksjö Paper i Billingsfors frias av tingsrätten efter dödsolyckan för två år sedan.

Två år har gått sedan en 66-årig man föll ner i en silo med frätande vätska på Munksjö Paper i Billingsfors, och avled.

Företaget och en produktionschef friades på torsdagen av Vänersborgs tingsrätt.

För två år sedan föll en 66-årig man handlöst ner i en silo med frätande vätska på Munksjö Paper i Billingsfors. GT skrev då om olyckan, och om den 66-årige mannen som arbetade ett år extra på företaget för att få en guldklocka för lång och trogen tjänst.

Två arbetskamrater försökte rädda 66-åringen ur silon. De fick ner ett rep, men den frätande vätskan hindrade mannen från att få grepp om det. Sorgen efter olyckan var stor och de 290 anställda höll en tyst minut.

I slutet av september hölls rättegången mot Munksjö Paper, som stämdes på två miljoner i bötesbelopp. En tidigare produktionschef åtalades samtidigt för arbetsmiljöbrott.

Avspärrningar på taket

66-åringen hamnade nämligen i silon efter att ha rasat genom taket. En tid före dödsolyckan hade mätningar gjorts på taket som visade på risk för genomtrampning vilket ledde till att halva taket stängdes av med avspärrningsband. Men en månad före olyckan beslutade den åtalade produktionschefen att silon skulle tas i bruk och att avspärrningarna skulle finnas kvar på taket med vissa justeringar.

Den centrala frågan har varit om avspärrningen var tillräckligt tydlig.

Produktionschefen har hela tiden nekat till brott.

Och på torsdagen friades både han och Munksjö Paper av Vänersborgs tingsrätt, rapporterar Sveriges Radio P4 Väst.

– Han känner sig befriad får man säga eftersom att han har burit den personliga bördan av att ha blivit anklagad för att orsakat en kollegas död. Nu har han fått bekräftat att han har varit aktsam och inte ska straffas för detta. Det betyder väldigt mycket för honom att få det här beskedet, säger Anders Lorentzon, produktionschefens advokat till P4 Väst.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!