Många partiet har dragit ut på svaret om huruvida de kommer att rösta ja eller nej till en folkomröstning kring trängselskatten. Folkpartiet är sist ut att bestämma sig, och tog på söndagseftermiddagen beslut om ett nej.
Hittills har alltså 51 politiker sagt nej - och 54 måste säga nej för att stoppa omröstningen. Ytterligare tre personer måste alltså säga nej. Hittills har fyra moderater, där partiet säger ja, uppgett att de är osäkra.
Frågan om ja eller nej till en folkomröstning kan alltså bli en rysare ända fram till att politikerna trycker på knapparna och tar beslut.
Folkpartiets beslut har dröjt - och när ledamöterna träffades på söndagen för att ta ett beslut i frågan tog det flera timmar.
Har ni haft svårt att komma överens?
– Vi har tagit det grundligt. Vi har haft trevliga diskussioner. Svårt att komma överens... det var mer att vi konstaterade vad vi landade i, säger Lennart Duell, en av ledamöterna.
På söndagens möte fanns både ledamöter som var för och emot en folkomröstning.
– Jag är inte ensam om att säga ja till detta, även om jag varit ensam om att vara så officiell med det. Så jag var inte ensam om att säga ja, men vi var inte i majoritet, säger Lennart Duell.
Inte rimligt
Kommunalrådet Helene Odenjung (FP) kommenterade beslutet efter mötet.
– Det fanns de som var för och de som var emot, men nu har vi enats om en linje, säger hon.
Hon tror inte att någon i partiet kommer att rösta något annat än nej när det väl är dags för beslut i kommunfullmäktige.
– Nej vi enades om den här linjen och det var ingen som reserverade sig mot det beslutet, säger Helene Odenjung.
Var det ett svårt beslut?
– Nja, vi är ett idéparti med högt i tak och det är ingen nyhet att vi har lite olika linjer. Ibland får man ta lite tid på sig att diskutera för att vara säkra på att man landar rätt, säger Helene Odenjung.
FP var sist ut att bestämma sig - har ni känt press?
– Vi har ju fått mail allihop, både från de som vill ha folkomröstning och de som inte vill, både de som är för och de som är emot trängselskatten. Det har inte påverkat vårt beslut så jättemycket, utan vi har haft en intern process i vårt parti under en längre tid för att vara säkra på att landa rätt. Vårt årsmöte hade uppe frågan för ett par månader sedan och ville att vi skulle fundera på om det gick att samlas kring en annan fråga men den fråga som är ställd i folkinitiativet behandlar bara finansieringen. Och då tycker inte vi att det går att genomföra en folkomröstning med den ställda frågan utan att precisera vad alternativen innebär, säger Helene Odenjung.
"Älskar inte trängselskatten"
Hon tycker att det västsvenska paketet är viktigt, och att ännu fler infrastruktursatsningar behövs i regionen.
– Vi älskar inte trängselskatten, men vi accepterar den som ett sätt att medfinansiera det paket som vi faktiskt behöver och har längtat efter i den här regionen under lång tid. Så frågan är inte ny, utan vi tycker att den har varit uppe och att folk har haft möjlighet att ta ställning till detta, säger Helene Odenjung.
Men Folkpartiet jobbar för förändringar kring trängselskatten.
– Vi har föreslagit att man ska utreda några stationers placeringar, och stationen på Älvsborgsbron tycker vi ska tas bort så fort som möljigt. Vi tycker inte att det är perfekt, men vi tycker att det är bättre än att vi höjer skatten. Och vi behöver det här paketet, säger Helene Odenjung.
För att folkomröstningen ska stoppas måste två tredjedelar, 54 politiker, säga nej. Totalt finns 81 ledamöter i kommunfullmäktige.