FOLKOMRöSTA NU! GT:s chefredaktör Frida Boisen visar sitt engagemang för din rätt att folkomrösta. Foto: Jan Wiriden
FOLKOMRöSTA NU! GT:s chefredaktör Frida Boisen visar sitt engagemang för din rätt att folkomrösta. Foto: Jan Wiriden

Sex av tio göteborgare vill ha folkomröstning

Publicerad

GÖTEBORG. Sex av tio göteborgare kräver en folkomröstning kring trängselskatten.

I GT/Demoskops specialbeställda opinionsundersökning talar siffrorna klarspråk.

Partitillhörighet, kön eller ålder spelar ingen roll - majoriteten vill rösta.

- Det finns en stor opinion för en folkomröstning, säger Per Nilsson, opinionsanalyschef på Demoskop.

GT:s kampanj för en folkomröstning om trängselskatten har satt i gång en jättelik debatt i lokalpolitiken. Samtidigt som antalet underskrifter redan passerat 17 000 visar GT/Demoskops färska opinionsundersökning att stödet för folkomröstning är odiskutabelt.

"Stark majoritet"

- Det är en stark majoritet som är för en folkomröstning, säger Per Nilsson opinionsanalyschef på Demoskop.

Frågan som ställdes till 611 göteborgare var: "Anser du att man bör ha en omröstning om införandet av trängselskatt i Göteborg".

Svaret? Ett rungande ja.

Partitillhörighet oväsentlig

Totalt vill 60 procent av de tillfrågade att en folkomröstning genomförs i frågan. Det mest slående med resultatet är att det finns en oerhörd enighet i svaren. Oavsett kön, ålder eller partitillhörighet är majoriteten gemensam - för folkomröstning.

Bland de tillfrågade som röstade på Moderaterna i senaste kommunalvalet vill 60 procent ha folkomröstning och hela 64 procent av dem som röstade på Socialdemokraterna har samma inställning.

- I många frågor är det just i den partipolitiska tillhörigheten som de intressanta skiljelinjerna finns. Men i det här fallet fanns en majoritet hos sympa­tisörerna för både de rödgröna och alliansen att man ville ha en folkomröstning, säger Per Nilsson.

Är bara toppen på isberget

I den omfattande undersökningen fick de tillfrågade svara på en rad frågor om trängselskatten. Beviset för att majoriteten vill se en folkomröstning är bara toppen på isberget i GT:s efterforskning om göteborgarnas inställning och känslor kring trängselskatten.

Den 7 september presenterade Göteborgs Posten tre undersökningar från Göteborgs Universitet - där 500 göteborgare hade tillfrågats om sina åsikter kring trängselskatten. Den gången visade undersökningarna på att en majoritet var emot densamma, 55 procent. Nu visar dock GT/Demoskop - där fler personer har tillfrågats - att ännu fler vill se att en folkomröstning genomförs i frågan.

Vill främja demokratin

- De tillförlitliga nya siffrorna gör det möjligt att konstatera att det finns en stor opinion för en folkomröstning, säger Per Nilsson.

GT:s kampanj vill främja demokratin genom att låta folket få möjlighet att göra sin röst hörd. Vill du också ha en folkomröstning om trängselskatt? Skriv på talongen i tidningen och skicka till GT.

Till GTs startsida

Mest läst i dag