Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ja! Vi vill rösta om trängselskatten

Svaret från göteborgarna är ­tydligt när GT/Demoskop nu kan presentera en färsk opinions­undersökning om vad göteborgarna tycker i höstens hetaste politiska fråga i Göteborg.

Sex av tio göteborgare, en klar majoritet, kräver en folkomröstning om trängselskatten.

Inte ens sex veckor har gått sedan GT startade kampanjen för en folkomröstning om trängselskatten. Vi startade kampanjen för att vi vill att göteborg­arna ska få säga sitt i en fråga där ­majoritet av befolkningen uppenbarligen har en helt annan åsikt än de folkvalda. Något som blev uppenbart för oss efter att hundratals mejl vällde in till redaktionen efter den artikelserie vi publicerade om trängselskatten i juni.

Sedan 1 januari i fjol skrevs lagen om folkinitiativ om, för att stödja och stärka lokalbefolkningens rätt att få folkomrösta om frågor som folket brinner extra mycket för.

Trängselskatten i Göteborg är en sådan fråga.

 

Responsen för en folkomröstning har varit enorm. Idag har 17 214 göteborgare redan skrivit under folkinitiativet för en folkomröstning, det vill säga 38 procent av vårt mål om 45 000 namnunderskrifter. Med den här takten bör nödvändiga 10 procent av den röstberättigade befolkningen i staden ha skrivit under, innan första advent.

 

Diverse politiker har under GT:s kampanj hävdat att opinionen för en folkomröstning i frågan är överdriven. Att den tysta majoriteten stöder politikernas beslut om trängselskatten och att det inte finns något behov om att få rösta i frågan. Nu har vi svart på vitt att så inte är fallet.

GT/Demoskops undersökning talar sitt tydliga språk: en klar majoritet kräver en folkomröstning om trängselskatten. Kravet på att få folkomrösta har ett lika starkt stöd hos såväl kvinnor som män, och är förankrat genom hela det partipolitiska registret. Allra starkast är kravet på en folkomröstning från socialdemokratiskt håll. Hela 64 procent av de socialdemokratiska väljarna kräver en folkomröstning.

 

GT/Demoskops undersökning är ingen överraskning. Nyligen genomförde Göteborgs universitet en undersökning där 500 göteborgare telefonintervjuades om en annan fråga: om man är för eller mot trängselskatten. Då svarade 55 procent att de var mot trängselskatten och 35 procent att de var för. Anmärkningsvärt eftersom 90 procent av ledamöterna i Göteborgs kommunfullmäktige i alla fall fram tills nu, varit för trängselskatten.

Just den här mycket tydliga klyftan mellan politiker och väljare är självklart ­problematisk ur en ­demokratisk aspekt.

Just därför ÄR det viktigt att göteborgarna faktiskt får säga sitt i den här frågan.

Vill du också göra din röst hörd och stödja kampanjen?

Skriv på talongen och skicka in till oss redan i dag.