Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Handlarna: Det är en katastrof

Foto: Lennart Rehnman

HISINGS BACKA. Bäckebols företag enar sig mot trängselskatten - som kan slå hårt mot deras 1 120 anställda.

Nu kräver Ikea, Mediamarkt och 29 andra stora företag upprättelse hos Göteborgs kommun.

- Att våra kunder ska betala pengar för att åka och handla känns väldigt konstigt, säger Mediamarkts vd Mats Rosvall.

I onsdags avslöjade GT att politikerna i Göteborg kört med falsk marknadsföring angående trängselskatten och dess betalstationer.

I det förslag väljarna fick se innan valet 2010 skulle trängselskatten införas i centrala Göteborg. Ingen betalstation skulle placeras utefter E6 norr om Tingstadsmotet.

Men slutresultatet blev ett helt annat - där butikerna i Bäckebol kommer att blockeras av betalstationer.

- Infarten till köpcentrumet stängs av, och det finns ingen annan som drabbats av en sådan behandling, säger Mats Rosvall, vd för Mediamarkt Bäckebol.

31 företag i det drabbade området kräver nu en omprövning av betalstationerna längs E6:an. Stationer som omringar butikerna och som satts på kartan utan deras vetskap.

"Snedvriden konkurrens"

- Jag trodde inte i min enfald att man kunde vara så befriad från konsekvensanalys. Placeringen leder till en snedvriden konkurrens jämfört med andra handelsområden, säger marknadschefen Patrik Wigren från Ikea Bäckebol.

"Bäckebol stängs av från större delen av Hisingens befolkning motsvarande 35-40 procent av nuvarande kundkrets". Står det i brevet. Konkurrenskraften blir alltså jämfört med andra handelscentrum minskar och företagen känner sig diskriminerade.

Förödande konsekvenser kan vänta några av företagen. "En 20 procentig minskning av omsättningen medför en neddragning av personal med 25-30 procent".

"Känns väldigt konstigt"

- Det känns väldigt konstigt att vårt kärnområde Hisingen ska betala pengar för att åka och handla. Alla måste få upp ögonen för att det här inte kan vara ett riktigt beslut, säger Mats Rosvall.

Diskussionen har tidigare tagits upp med trafiknämndens ordförande, Johan Nyhus, i juni. Men hans inställning gläder inte Bäckebolsföretagen.

- Vi kommer inte kunna förändra eller flytta några trängselskattstationer innan införandet. Jag har uppmanat dem att följa utvecklingen och jag kommer lyfta mötet jag hade med det när jag kliver in i västsvenska paketet nästa gång, vilket är i oktober, säger han.