Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Företagarna säger nej till trängselskatten

Företagarnas regionchef Maria Derner.
Foto: Företagarna
Kenneth Kastman-Krantz, ordförande för Företagarna i Göteborg.
Foto: Svenskt näringsliv

Här är undersökningen som visar vad Göteborgs företagare tycker om Västlänken och trängselskatten.

29 procent av dem röstade ja i folkomröstningen om trängselskatten - men 54 procent röstade nej.

– Det är rätt så stor skillnad, säger Kenneth Kastman-Krantz, tidigare regionchef i Svenskt näringsliv och ny ordförande för Företagarna i Göteborg.

Dessutom tycker varannan företagare att trängselskatten på E6 genom Göteborg borde slopas helt.

I dag kan GT avslöja resultaten från den interna undersökning som branschorganisationen Företagarna gjort bland sina medlemmar i Göteborg. I undersökningen har 368 företagare från små- och medelstora företag svarat på en enkät med frågor om trängselskatten i Göteborg, om Västlänken och om det Västsvenska paketet.

Fram tills nu har det inte funnits på papper hur företagen i Göteborgsregionen sett på de nya infrastruktursatsningar som Göteborgs stad genomfört och planerar.

Både Svenskt näringsliv och Företagarna har avstått från att ha en egen åsikt om trängselskatten och Västlänken - utåt sett.

Men bland medlemmarna finns det gott om åsikter.

På frågan: "Hur röstade du i frågan om trängselskatt?" svarade 29 procent av göteborgsförtagarna ja och 54 procent svarade nej. 18 procent röstade inte eller lät bli att svara på undersökningen.

Rungande nej

I höstens val röstade göteborgarna och det blev ett rungande svar. 56,9 procent röstade nej till fortsatt trängselskatt i Göteborg, och 43,1 procent röstade ja. Trots det vill det rödgrönrosa blocket behålla trängselskatten – mot folkviljan – för att finansiera det så kallade Västsvenska paketet, där den dyra pendeltågstunneln Västlänken ingår.

Efter nästan tio år som regionchef för Svenskt Näringsliv i Västsverige tillträdde Kenneth Kastman-Krantz som ordförande för Företagarna i Göteborg på onsdagen. Han har inte hunnit sätta sig in i undersökningen men förvånas inte av resultatet:

– Det speglar rätt väl hur befolkningen har röstat i de här frågorna och det är som jag ser det som en representativ bild av hur företagen ser på den här frågan. Säger man att det finns ett 100 procentigt stöd för Västsvenska paketet från näringslivet så har man fel, så är det inte, säger han.

Bort från E6

Undersökningen frågar även Företagarnas medlemmar om hur de skulle vilja förändra eller justera trängselskatten. Var fjärde medlem tycker att situationen är bra som den är, medan den vanligaste åsikten är:

"Ta bort trängselskatt på E6:an för de som inte ska in i Göteborg utan vidare" - något 49 procent tycker.

– Företagare i synnerhet har drabbats mer än gemene man för de kanske behöver röra sig med bilen, säger Företagarnas regionchef Maria Derner.

"Orättvis skatt"

– Man finner det irrelevant att betala när man passerar staden och inte ska in och trängas - och att det därmed är en orättvis skatt, säger Maria Derner som haft mycket dialog med sina medlemmar om trängeslskatten.

Tycker du att Göteborgspolitikerna lyssnar på er?

– Nej, det har vi väl inte upplevt tidigare. Men jag tycker att det håller på att förändras. Lite grann, säger Maria Derner.

Och missnöjet bland företagarna stannar inte där. I undersökningen frågas även: "Hur ställer du dig till följande infrastruktursatsningar?" och där svarar 32 procent att de är för Västlänken – medan 54 procent svarar att de är emot den planerade pendeltågstunneln.

Som GT tidigare berättat hålls en demonstration mot trängselskatten och Västlänken i centrala Göteborg på lördag.

FAKTA

Göteborgs

företags-

klimat

- år för år

Lokalt företagsklimat är en undersökning som årligen utförs av Svenskt Näringsliv och mäter företagsklimatet i Sveriges kommuner. Rankingen bygger på 18 faktorer som viktas olika. Tyngst väger företagens sammanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen. Detta står för en tredjedel av rankingen.

På dessa platser har Göteborg rankats bland de svenska kommunerna de senaste fem åren:

2010 70

2011 97

2012 127

2013 150

2014 167

Källa: Ekonomifakta.se

Göteborgs företagsklimat - år för år

Lokalt företagsklimat är en undersökning som årligen utförs av Svenskt Näringsliv och mäter företagsklimatet i Sveriges kommuner. Rankingen bygger på 18 faktorer som viktas olika. Tyngst väger företagens sammanfattande omdöme om företagsklimatet i kommunen. Detta står för en tredjedel av rankingen.
På dessa platser har Göteborg rankats bland de svenska kommunerna de senaste fem åren:
2010 70
2011 97
2012 127
2013 150
2014 167
 


Källa: Ekonomifakta.se