BRISTER I BERÄKNINGEN. De uträkningar som gjorts kring trängselskatten är enligt Michael Patriksson, matematikprofessor på Chalmers, så enkla att de inte går att lita på. Foto: Peter Lloyd
BRISTER I BERÄKNINGEN. De uträkningar som gjorts kring trängselskatten är enligt Michael Patriksson, matematikprofessor på Chalmers, så enkla att de inte går att lita på. Foto: Peter Lloyd

Expert dömer ut skatteuträkning

Publicerad

GÖTEBORG. 14 miljarder - den magiska siffran ska trängselskatten dra in till det västsvenska paketet de kommande 25 åren.

Uträkningarna bakom siffrorna har också styrt var betalstationerna placerats och hur mycket varje genomfart kostar.

Men beräkningarna kan vara felaktiga.

- Analysinstrumenten som använts är helt enkelt inte bra nog, säger matematikprofessorn Michael Patriksson på Chalmers.

För att Göteborg ska ha råd med det västsvenska paketet, som bland annat innefattar Västlänken, behöver trängselskatten dra in 14 miljarder kronor. Det ska ta 25 år att få ihop pengarna.

Men enligt Michael Patriksson, professor i tillämpad matematik på Chalmers, är metodiken som använts i uträkningarna så enkel att resultatet inte går att lita på.

- Det som kan hända om man har räknat ut tullstorleken fel - och vad som vore "rätt" är heller inte trivialt att reda ut - är att det tar längre eller kortare tid att få in pengarna än vad som är planerat, säger han.

Omodern metod

Metoden som använts kallas i branschen för "nätutläggning" och är en gammal metod, känd sedan 70-talet.

- Något som är välkänt för den metoden är att den inte kan räkna ut det resulterande flödet i trafiknätverket precist. Det är också erfarenheter som gjorts i andra städer, speciellt känner jag till arbeten från Chicago och deras stadsnätverk där man har jämfört denna metod med mer moderna dito, med slående resultat, säger Michael Patriksson.

Enligt honom innebär uträkningarna också konsekvenser för tullstationernas placering, något som fått stor kritik och ifrågasatts av många.

"Kan få stora fel"

- Man kan med den här metoden få så stora fel på resultaten att det ena alternativet av misstag kan förefalla vara bättre än det andra alternativet. Det finns mer moderna metodiker som kan utföra det sistnämnda arbetet mycket bättre, säger Michael Patriksson.

Ska man summera det hela är uträkningarna som gjorts högst oklara, eftersom även de data som nätutläggningen baseras på inte heller är särskilt precisa, enligt Michael Patriksson som själv är neutral i frågan om trängselskatt.

- Vad man faktiskt får för svar och hur mycket det är värt är svårt att säga. Eftersom vi talar om matematiska modeller som egentligen beskriver psykologiska faktorer såväl som ekonomiska tror jag inte att det går att göra en sådan här beräkning exakt i vilket fall som helst.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag