Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

75 handläggare – för en avgift på 16 kronor

Rune Lidö vägrar ge upp kampen mot myndigheterna. Han skulle betala 16 kronor i trängselskatt, nu har han betalt 1 100.
Foto: Anna Svanberg
"Trängselstraff" står det på pärmen där Rune Lidö samlar alla dokument från sina överklaganden.
Foto: Anna Svanberg
Förvaltningsrätt, skatteverket, kammarrätt – Rune Lidö har överklagat sin tilläggsavgift i alla instanser.
Foto: Anna Svanberg

Rune Lidö, 76, har kämpat i två år för att slippa betala en förseningsavgift gällande trängselskatten, han menar att han nämligen betalat i tid.

I dag har han skickat in 76 överklaganden och 75 handläggare har jobbat med ärendet – men Rune är 1 100 kronor fattigare.

– Jag förstod redan från början att jag inte hade en chans, Jag klarar inte av att betala något som jag är oskyldig till.

Det började 2013 med en trängselskattavgift på 16 kronor och det verkar inte finnas något slut i sikte för Rune Lidö, 76, från Torslanda. 1100 kronor saknas fortfarande på hans konto efter att Kronofogden fått i uppdrag av Transportstyrelsen och Skatteverket att driva in pengar för en förseningsavgift.

De 16 kronorna kom nämligen in tre dagar försent – men i det har Rune Lidö ingen skuld, menar han vilket han bland annat skrivit i en insändare till GP.

– Jag använder betalservice så jag skickar in kuvert med mina giroblanketter och jag skickade dem i god tid, som jag alltid gör, men jag brukar kolla att det verkligen fungerar och därför ringde jag till betalservice och frågade om mina blanketter kommit fram.

Problem att komma fram

Han fick beskedet att det hade de inte hade kommit in. Ett märkligt besked i och med att han lagt dem på lådan i god tid.

– Men de sa till mig att det var flera blanketter från Göteborgsområdet som inte kommit fram, så det enda de kunde råda mig till var att de skulle spärra min order och sedan skulle jag skicka in en ny, säger Rune Lidö.

Och det gjorde han. Men betalningarna kom då in tre dagar försent och han fick en förseningsavgift från Transportstyrelsen. Han överklagade, och han överklagade många gånger. Han har faktiskt överklagat till i princip allt som går.

"Inte mitt fel"

I dag har Rune Lidö skickat in 76 överklaganden och handlingar och hans trängselskattärende har haft 75 olika handläggare, allt från kontorister till justitieråd. Papprena fyller en hel pärm – märkt "trängselstraff".

– Det var inte mitt fel att pengarna kom in sent. Och dessutom: 16 kronor, tre dagar försent. Men alla tyckte att jag hade gjort fel. Så väl kammarätt som förvaltningsrätt och högsta förvaltningsrätt och jag vet inte allt.

Till slut kontaktades han av Kronofogden som helt sonika tog 1100 kronor från hans konto. 500 för förseningsavgiften och 600 för besväret.

Svårt att få rätt

Mikael Andersson vid Transportstyrelsens presstjänst hänvisar frågan vidare till Skatteverket då det är de som har hand om överklaganden då trängselskatten just är en skatt.

Skatteverket i sin tur kan inte kommentera enskilda fall men sektionschefen Jonas Back berättar att det är svårt att bestrida en tilläggsavgift och få rätt.

– I och med att lagtexten är så tydlig kring det här är så tydlig, att betalningen ska vara inne i tid och kommer den inte in i tid eller inte alls så blir det en tilläggsavgift. därför kan det vara ganska svårt, tyvärr, säger han.

Men det finns exempel på när undantag kan göras.

– Ett exempel är om det görs något fel av någon myndighet som gör att pengarna inte registreras och kommer in, då kan man få tillbaka den här 500-lappen, säger Jonas Back.

I februari meddelade Göteborgs stad att man i en utredning kommit fram till att trängselskatten är enda alternativet för att finansiera Västlänken. I mars gick också kommunfullmäktige emot väljarnas vilja och beslutade att trängselskatten i Göteborg blir kvar.

Så omprövar du

Om du har fått ett beslut om trängselskatt eller tilläggsavgift som du tycker är fel, kan du begära omprövning hos Skatteverket. Det gör du genom att skicka ett brev, fax eller e-post.

Din begäran om omprövning ska ha kommit in till Skatteverket senast 60 dagar efter det att beslutet, som du vill klaga på, har fattats av Transportstyrelsen.

Även om du begär omprövning är du skyldig att betala in skatten/avgiften i tid. Om Skatteverket beslutar att du inte ska betala trängselskatt eller tilläggsavgift betalar Transportstyrelsen tillbaka pengarna till dig.