45 000 kräver nu
en folkomöstning

Foto: Jan Wiriden

Nu kräver 45 000 göteborgare en folkomröstning om trängselskatten.

– Vi har fått ett enormt gensvar och folk bara fortsätter att höra av sig, säger GT:s chefredaktör Frida Boisen.

GT startade kampanjen för en folkomröstning om trängselskatten den 16 augusti i år. Och redan nu, med en och en halv månad kvar av kampanjtiden, har GT uppnått målet på 45 000 namnunderskrifter.

– Det är fantastiskt att så många har anslutit sig till vår kampanj och skrivit under för en folkomröstning.  Vi har fått ett enormt gensvar och folk bara fortsätter att höra av sig, säger GT:s chefredaktör Frida Boisen.

"Historiskt kapitel"

Förutom de 45 000 godkända rösterna finns ytterligare tusentals insamlade som antingen inte är korrekt ifyllda eller där personen är skriven i en annan kommun.

– Det här är ett historiskt kapitel i svensk demokratis historia. Aldrig tidigare har så många skrivit under för ett folkinitiativ i Sverige. Politikerna kan helt enkelt inte ignorera en så stark opinion bland göteborgarna. Nu måste vi få en folkomröstning, säger Frida Boisen.

Enligt kommunallagen krävs det underskrifter från minst tio procent av kommunens invånare – ett antal som nu alltså är uppnått.

"Stor eloge"

Och Theo Papaioannou, partiledare för Vägvalet som vid ett tidigare tillfälle samlat in över 15 000 röster i samma fråga, är inte förvånad över att GT nu kommit upp i 45 000 röster.

– En stor eloge till hela GT för att ni stått upp för den här frågan trots att det stormat lite. Det är rätt kul att höra de som totaldissade hela initiativet från början och sa att det aldrig kommer att gå vägen, säger han.

För att det inte ska bli en folkomröstning efter ett folkinitiativ krävs att två tredjedelar av ledamöterna i kommunfullmäktige säger nej till att genomföra den.