I höst drar Göteborgs folkhögskola igång en filmutbildning på Lindholmen. "Vi ska vara en länk mellan gymnasiets medieutbildningar och filmutbildningen vid Göteborgs universitet", säger Jonas Myrstrand, konstnärlig ledare på den nya utbildningen. Foto: Jan Wiriden
I höst drar Göteborgs folkhögskola igång en filmutbildning på Lindholmen. "Vi ska vara en länk mellan gymnasiets medieutbildningar och filmutbildningen vid Göteborgs universitet", säger Jonas Myrstrand, konstnärlig ledare på den nya utbildningen. Foto: Jan Wiriden

Folkhögskola startar ny filmutbildning i höst

Publicerad

Nu får den som vill satsa på en filmkarriär ytterligare en chans att förverkliga sin dröm. I höst drar Göteborgs folkhögskola igång en filmutbildning på Lindholmen.

– Vi ska vara en länk mellan gymnasiets medieutbildningar och filmutbildningen vid Göteborgs universitet, säger Jonas Myrstrand, konstnärlig ledare på den nya utbildningen.

Göteborg vimlar av små en-, två- eller tremans filmbolag. Bara på Gothenburg Film Studios där Jonas Myrstrand håller till finns ett 40-tal bolag.

– Det finns säkert ett hundratal små filmbolag i Göteborg. Det gör att vi har nära till branschen och gott om praktikplatser. Utbildningen ska vara extremt praktiskt inriktad, säger Jonas Myrstrand.

"Letar efter projektmänniskor"

Eleverna söker på arbetsprov och ett ansökningsbrev.

– Jag letar efter projektmänniskor som vill utveckla sitt eget berättande. Det gäller att ha ett eget driv och kunna samla ett bra team omkring sig. Det där med "one man band" är en myt, eller i alla fall extremt ovanligt. När Lukas Moodysson slog igenom hade han ett kanonteam omkring sig, säger Jonas Myrstrand.

15 elever tas in

Och att få göra sitt drömprojekt direkt är nog inte att tänka på.

– De flesta filmare tar brödjobb för att överleva. Gör reklambanners, appar, 3D eller grafik till hemsidor. Sen jobbar de med sitt konstnärliga berättande vid sidan om, säger Jons Myrstrand som själv har 20 års erfarenhet av undervisning och olika filmprojekt.

Den nya utbildningen är finansierad av Västra Götalandsregionen som därmed ytterligare satsar på att göra västkusten till Sveriges främsta filmregion. 15 elever tas in till utbildningen som drar igång i höst. Om allt faller väl ut finns möjlighet till ett påbyggnadsår.

Ingrid Norrman
Ingrid Norrman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER