Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Folkhögskola startar ny filmutbildning i höst

I höst drar Göteborgs folkhögskola igång en filmutbildning på Lindholmen. "Vi ska vara en länk mellan gymnasiets medieutbildningar och filmutbildningen vid Göteborgs universitet", säger Jonas Myrstrand, konstnärlig ledare på den nya utbildningen.
Foto: Jan Wiriden

Nu får den som vill satsa på en filmkarriär ytterligare en chans att förverkliga sin dröm. I höst drar Göteborgs folkhögskola igång en filmutbildning på Lindholmen.

– Vi ska vara en länk mellan gymnasiets medieutbildningar och filmutbildningen vid Göteborgs universitet, säger Jonas Myrstrand, konstnärlig ledare på den nya utbildningen.

Göteborg vimlar av små en-, två- eller tremans filmbolag. Bara på Gothenburg Film Studios där Jonas Myrstrand håller till finns ett 40-tal bolag.

– Det finns säkert ett hundratal små filmbolag i Göteborg. Det gör att vi har nära till branschen och gott om praktikplatser. Utbildningen ska vara extremt praktiskt inriktad, säger Jonas Myrstrand.

"Letar efter projektmänniskor"

Eleverna söker på arbetsprov och ett ansökningsbrev.

– Jag letar efter projektmänniskor som vill utveckla sitt eget berättande. Det gäller att ha ett eget driv och kunna samla ett bra team omkring sig. Det där med "one man band" är en myt, eller i alla fall extremt ovanligt. När Lukas Moodysson slog igenom hade han ett kanonteam omkring sig, säger Jonas Myrstrand.

15 elever tas in

Och att få göra sitt drömprojekt direkt är nog inte att tänka på.

– De flesta filmare tar brödjobb för att överleva. Gör reklambanners, appar, 3D eller grafik till hemsidor. Sen jobbar de med sitt konstnärliga berättande vid sidan om, säger Jons Myrstrand som själv har 20 års erfarenhet av undervisning och olika filmprojekt.

Den nya utbildningen är finansierad av Västra Götalandsregionen som därmed ytterligare satsar på att göra västkusten till Sveriges främsta filmregion. 15 elever tas in till utbildningen som drar igång i höst. Om allt faller väl ut finns möjlighet till ett påbyggnadsår.

Filmutbildningar i Västsverige

Katrinebergs folkhögskola i Halland och Molkoms folkhögskola i Värmland har båda tvååriga filmutbildningar.

Akademin Valand vid Göteborgs universitet tar varje år in sex elever till sin fyraåriga filmutbildning.