Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Folkfest när sillen firas på Marstrand

Janeman Segerström och Ulf Elmqvist hoppas på strålande väder till helgen när Sillens helg firas på Marstrand. Själva hinner de bara med ett litet fotdopp i hamnbassängen.
Foto: Anders Ylander

Silla går till, silla går till!

Inte bara i havet utan även på Marstrand.

Fredag, lördag och söndag startar sommarsäsongen med folkfest under Sillens helg.

GT guidar dig genom festligheterna.

Det är andra gången sillen firas på detta sätt på ön.

Förra året kom 15 000 besökare för att äta sill, dricka lokal snaps, lokalt öl och för att segla. Plus kolla in allt annat som hände längs kajer och stränder. Bland annat hade 70 000 kilo sand körts från Skanör Falsterbo till den stora sandslotts- tävlingen.

Upplägget för festivalen är det samma som förra året men det nya för i år är den flytande båtmässan där ungefär 65 båtar i blandade modeller ställs ut. Några segelbåtar och resten motorbåtar.

Hoppas på sol

Arrangörerna tror på 20 000 besökare.

- Det är i alla fall vad vi hoppas på, säger Janeman Segerström och Ulf Elmqvist som är två av arrangörerna. Vi kan bara hoppas på solen, för den är den största lockelsen här på Marstrand.

Slår ihop evenemangen

Janeman hör hemma i restaurangbranschen på ön, Ulf äger Marstrands Sjötransport och står för den flytande båtmässan.

- Tidigare hade vi båtmässan en annan helg, säger Ulf. Men så tyckte vi att vi kunde slå ihop alla tre evenemangen under Sillens helg.

Den tredje arrangören är Peter Gustavsson och han håller i seglingstävlingen Marstrand Big boat race, som pågår under två dagar ute på Marstrandsfjorden. Redan nu är nästan 300 besättningsmän i 37 båtar anmälda.

- Det är första gången vi ordnar den här regattan, säger Peter. Det finns ganska många regattor för små båtar men här är det stora båtar, över 40 fot, som tävlar.

- Det är glada amatörer som seglar och de gör det för att de tycker det är kul.

Det blir tre race på lördagen och lika många på söndagen.

- Vinnarna får en pokal och prisbordet är värt mellan 60 000-70 000 kronor, säger Peter Gustavsson.