Janeman Segerström och Ulf Elmqvist hoppas på strålande väder till helgen när Sillens helg firas på Marstrand. Själva hinner de bara med ett litet fotdopp i hamnbassängen. Foto: Anders Ylander
Janeman Segerström och Ulf Elmqvist hoppas på strålande väder till helgen när Sillens helg firas på Marstrand. Själva hinner de bara med ett litet fotdopp i hamnbassängen.  Foto: Anders Ylander

Folkfest när sillen firas på Marstrand

Publicerad

Silla går till, silla går till!

Inte bara i havet utan även på Marstrand.

Fredag, lördag och söndag startar sommarsäsongen med folkfest under Sillens helg.

GT guidar dig genom festligheterna.

Det är andra gången sillen firas på detta sätt på ön.

Förra året kom 15 000 besökare för att äta sill, dricka lokal snaps, lokalt öl och för att segla. Plus kolla in allt annat som hände längs kajer och stränder. Bland annat hade 70 000 kilo sand körts från Skanör Falsterbo till den stora sandslotts- tävlingen.

Upplägget för festivalen är det samma som förra året men det nya för i år är den flytande båtmässan där ungefär 65 båtar i blandade modeller ställs ut. Några segelbåtar och resten motorbåtar.

Hoppas på sol

Arrangörerna tror på 20 000 besökare.

- Det är i alla fall vad vi hoppas på, säger Janeman Segerström och Ulf Elmqvist som är två av arrangörerna. Vi kan bara hoppas på solen, för den är den största lockelsen här på Marstrand.

Slår ihop evenemangen

Janeman hör hemma i restaurangbranschen på ön, Ulf äger Marstrands Sjötransport och står för den flytande båtmässan.

- Tidigare hade vi båtmässan en annan helg, säger Ulf. Men så tyckte vi att vi kunde slå ihop alla tre evenemangen under Sillens helg.

Den tredje arrangören är Peter Gustavsson och han håller i seglingstävlingen Marstrand Big boat race, som pågår under två dagar ute på Marstrandsfjorden. Redan nu är nästan 300 besättningsmän i 37 båtar anmälda.

- Det är första gången vi ordnar den här regattan, säger Peter. Det finns ganska många regattor för små båtar men här är det stora båtar, över 40 fot, som tävlar.

- Det är glada amatörer som seglar och de gör det för att de tycker det är kul.

Det blir tre race på lördagen och lika många på söndagen.

- Vinnarna får en pokal och prisbordet är värt mellan 60 000-70 000 kronor, säger Peter Gustavsson.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER