Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Folket flockas – mitt i coronapandemin: ”Det är ju fullt här”

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Ön Orust är ”överfylld”, säger kommunalrådet Catharina Bråkenhielm.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Statsepidemilogen Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten har uppmanat svenskarna att stanna hemma i påsk.
Foto: ANDERS WIKLUND/ TT NYHETSBYRÅN

Alla följer inte Folkhälsomyndighetens och regeringens avrådan om resor mellan orter i påsk.

På Orust är det ”överfullt”, enligt kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S), och hon önskar att regleringarna skärptes för resor i Sverige.

– Det här kommer märkas inom vården, säger hon. 

Påskhelgens intåg sätter spår i besöksnäringen. Åtminstone på Orust, där läget är rent ”olyckligt”, om man frågar kommunalrådet Catharina Bråkenhielm. Systembolagets köer ringlar, uteserveringarna är fulla och folk sitter tätt bredvid varandra. Detta trots att regeringen och Folkhälsomyndigheten avrått från resor mellan orter i påsk.

– Det är inte så att man kommer hit, går in i sin stuga och har med sig redan inhandlad mat, det är inte så det fungerar. De flesta verkar leva som vanligt. Det är olyckligt, säger hon.

Hon ser ett samband mellan anstormningen och påskhelgen. I år har turisterna kommit tidigare än vanligt, noterar hon.

– De flyr väl storstäderna.

”Förväntar oss säsongsgäster”

I Varberg vittnar invånare om hög trafik, befolkade stränder och ungdomar som äter pizza och dricker öl i vårsolen. De som passerade Ullared på skärtorsdagen möttes av fulla parkeringar och mängder av shoppingsugna – trots pandemin.

På Destination Apelviken i Varberg märker man helt klart av coronakrisen, men även om påsktrycket är lägre än normalt har folk inte slutat campa.

– Nu har vi en del bokningar till påsk och vi förväntar oss att en del säsongsgäster kommer till oss. Nästan uteslutande camping där gästerna bor i egna husvagnar eller husbilar, säger marknads- och kommunikationsansvarige Bo Andreasson.

Full parkering i Ullared på skärtorsdagen.
Foto: Privat

”Har en del beläggning”

På Stocken camping på Orust har de norska campinggästerna uteblivit, och över påsken är bokningarna färre än vanligt. Men tomt, det är det inte. 

– Det bokas ändå, det gör det. Vi får många samtal från gäster som är sugna och som frågar om vi har öppet över påsken, så jag tror det kan komma en del drop in-gäster i helgen, säger ägaren Anita Malm.

Det är i norra Bohuslän som minskningarna märks som mest. Den norska marknaden är exempelvis helt avgörande för campingen Lagunen i Strömstad – som ekar tom.

– Det är inga här. Eller, jag kan räkna dem på ena handen. Strömstad och norra Bohuslän är ju norskt territorium, men enligt kolleger jag pratat med ser beläggningen bättre ut ju längre söderut man kommer, säger Pelle Olausson som driver Lagunen.

Bilden bekräftas av Fredrik Lindén, vd för Turistrådet i Västsverige.

– Man kan ändå se att campingarna mer söderut har en del beläggning. På en camping har du ju fördelen att du bor i din egen husbil eller husvagn och sköter ditt eget, det är ungefär som att du bor hemma så att säga. Ur den aspekten har nog campingarna det lite bättre än annan turistverksamhet, säger han.

Pelle Olausson driver campingen Lagunen i Strömstad. ”Vi har ett par procent av förra årets omsättning i påskveckan. Så illa är det”, säger han.
Foto: Privat

Folk fortsätter campa

Hallands Nyheter har tidigare skrivit om Skrea camping i Falkenberg, där bokningarna fortsätter att rulla in.

– Läget är positivt med tanke på omständigheterna. Vi har fått lite avbokningar, men det är inte mer än i vanliga fall. Bokningsläget fortsätter rulla på, det är precis som att folk tror och hoppas att det kommer vara över till sommaren, har Jan Westlund, som driver campingen, sagt till tidningen.

Johan Söör är vd för First Camp, och ser en generell minskning på omkring 60-70 procent bland deras anläggningar runtom i Sverige i påsk. 

– Men jag skulle säga att Hökensås utanför Skövde och Ekudden i Mariestad går ganska bra utifrån förutsättningarna.

Catharina Bråkenhielm (S) är kommunalråd på Orust.
Foto: Sveriges riksdag

”Kommer märkas på vården”

Catharina Bråkenhielm önskar mer kraftiga regleringar, som inte bara uppmanar folk att stanna hemma – utan förbjuder folk från att resa mellan orter.

– Det är ju fullt här. Överfullt. Jättemycket folk. Det kommer märkas på vården, jag tror att fler av våra invånare kommer bli sjuka eller smittas, det kan man ju befara. På Orust har vi många äldre bland befolkningen, framför allt på västra sidan där det är attraktivt att bo, där är nästan alla över 70.

TV: De jobbar hemma i det stängda Sverige

Isolerade svenskar berättar – så får de hemmajobbet att funka.

Var tillbringar du påskledigheten?