Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Folke, 75, varnar för nya fräcka ”Google”-bluffen

Folke Blechingberg, 75, genomskådade bedragarnas fräcka mobiltelefonbluff.
Foto: Privat
Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Folke Blechingberg, 75, har gått på minor förut, och genomskådade bedragarnas fräcka ”Google”-bluff.

Nu vill han varna andra. 

– Det är väldigt fult. Jag kan se att en del av mina vänner har delat vidare bluffen på Facebook, säger Folke.

Häromdagen gav sig Folke Blechingberg från Alingsås ut på nätet, för att ta reda på vad det kostar att vaccinera sig mot TBE.

Han skrev in "TBE+pris+Alingsås" i webbläsarens sökfält, men några prisuppgifter fick han inte fram.

I stället dök det upp ett pop up-fönster, där Folke ombads delta i en undersökning om sin browseranvändning.

– Jag har Google Chrome, och jag skulle svara på några frågor om hur jag använder det, säger Folke.

Hur han än bar sig åt gick fönstret inte att stänga, och för att bli av med det bestämde han sig för att genomföra undersökningen.

– Det var två enkla frågor, det gällde hur mycket man använde sig av Chrome. Det såg äkta ut, och när jag hade svarat på frågorna kom det upp något som såg ut som en Facebook-post. Som belöning för att jag svarat på frågorna skulle jag få köpa en Samsung Galaxy S9 för 29 kronor, stod det.

Under inlägget hade olika personer skrivit glada tillrop.
Foto: Privat

Under inlägget hade olika personer skrivit glada tillrop:

”Min levererades idag. Tack för Galaxy!!!!"

”Fantastiskt! Jag har aldrig vunnit något tidigare men hoppas att jag har samma tur!”

Fanns inte på riktigt

– Det gick inte att klicka på personernas namn, men jag kunde kopiera dem och sökte på dem i Facebook. Men ingen av dem existerade på riktigt. Då förstod jag att det var fejkat, säger Folke, som nu vill varna andra för bluffen.

– Det är väldigt fult. Jag kan se att en del av mina vänner har delat vidare bluffen på Facebook.


LÄS OCKSÅ: Nathalie fick sitt Bank-ID kapat av bedragare 


Anna Andersson är kommunikationschef för Samsung Norden, och säger att företaget ser allvarligt på blufförsöket.

– Detta är ett bedrägeri som tyvärr både vi på Samsung och våra konsumenter blir utsatta för. Vi jobbar kontinuerligt tillsammans med våra jurister och rättsväsendet för att stävja den här typen av beteende, säger hon.

Exakt vad som hade hänt om Folke Bleichingberg hade nappat på ”erbjudandet” är svårt att veta. Det säger Magnus Lindegren, polisens chef för bedrägerisektion i Göteborg.

– Det finns flera möjligheter. Om du klickar på länkar kan du få skadlig kod på din dator, som lägger sig i bakgrunden och tar reda på dina lösenord och koder, säger han.

Så kan du skydda dig

– Men det kan också vara så att du uppmanas betala med ditt kreditkort, och i och med att du lämnar över dina kortuppgifter kan du bli belastad med andra avgifter. I stället för 29 kronor så drar de kanske 2 000 kronor. 

De fejkade Facebook-profilerna som Folke genomskådade, är ett sätt att skapa legitimitet för det som bluffen erbjuder, menar Lindegren. Och han berömmer Folke för hans agerande.

– Man får säga att han har gjort ett väldigt bra arbete, en bra research. Det är bara att gratulera.

Magnus Lindegren, polisens chef för bedrägerisektion i Göteborg.
Foto: ANDERS YLANDER

Polischefens tips för att skydda sig mot bedragare, är bland annat att kontrollera datorns virusskydd är uppdaterat. Och har man lämnat ut kortuppgifter bör man ta kontakt med sin bank.


LÄS OCKSÅ: Polisens hårda ord: ”Bankerna tar inte sitt ansvar”


– De flesta genomskådar sådana här bluffar. Att få något för 29 kronor som kostar flera tusen faller på sin egen orimlighet. Men tyvärr går en del på det, och det är det som gör sådana här brott lönsamma, säger Magnus Lindegren.

”Blev alldeles iskall”

Folke har själv blivit lurad en gång tidigare. Även den gången handlade det om en kraftigt rabatterad Samsung-telefon, säger han.

– Det var ett utskick på Facebook, som gick ut på att Samsung hade gjort ett antal Batmantelefoner. Men den som ägde rättigheterna för Batman påstods ha reagerat, och då skulle de antingen få förstöra telefonerna eller sälja dem för fem kronor styck, berättar Folke.

Folke tyckte att det lät lite roligt och nappade på erbjudandet. Men han hade inte mer än hunnit betala innan han ångrade sig.

– Jag blev alldeles iskall, i eftertankens kranka blekhet. Jag kände mig så jävla dum, säger Folke, som genast kontaktade sin bank och spärrade sitt kort.

– Några hundra går väl på en sån här bluff, och även om det är små pengar för var och en så blir det ju en hel del sammanlagt.

Google Sverige vill inte kommentera händelsen med hänvisning till att de inte uttalar sig om specifika fall.