Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fölet Zelda behöver hjälp för att överleva

ROP PÅ HJÄLP. Fölet Zelda förlorade sin mamma under tisdagen. Nu behöver hon få hjälp av ett annat sto för att överleva.
Foto: Privat
EFTERLYSNING. Zeldas ägare Tina Rodahl har gått ut med en efterlysning på Facebook efter ny mamma till fölet.
Foto: Privat

Här är fölet Zeldas rop efter en ny mamma.

Utan råmjölk kommer hon inte att överleva.

Därför går hennes ägare nu ut med en efterlysning.

– Hon måste få hjälp akut, annars måste hon avlivas, säger Tina Rodahl, 23.

För några dagar sedan föddes fölet Zelda i Hajom i Marks kommun. Men hon fick en tuff start in i livet. Efter födseln drabbades hennes mamma av kolik och fick avlivas under tisdagen, skriver BT.se

– Vi tog henne till veterinären som gav henne dropp. Det hjälpte inte och vi fick ta bort henne. Hon var lite för gammal för att kunna överleva, säger ägaren Tina Rodal, 23.

Sover i stallet

I två dagar hann Zelda få i sig råmjölk innan stoet avlivades – något som är viktig för att fölet ska kunna överleva.

Sedan dess har hon fått mjölkersättning i flaska, men det är ohållbart i längden.

– Hon ska ha mjölkersättning en gång i halvtimmen. Men det blir svårt att ge henne det nattetid. Jag eller min mamma måste sova i stallet tills vidare, säger Tina Rodahl, 23.

Hur mår Zelda nu?

– Hon äter som en häst. Hon trycker i sig flaskan, men det hjälper inte i längden. Hon behöver en ny mamma akut, annars måste hon avlivas.

Status delad 14 000 gånger

För att Zelda ska överleva behöver hon råmjölk de kommande månaderna.

Därför har hennes ägare Tina Rodahl gått ut med en efterlysning på Facebook i jakten på en ny mamma till Zelda. Inom loppet av ett par timmar delades statusen över 14 000 gånger.

– Det är rörande att så många har engagerat sig i frågan. Det här är vår bästa chans för att hon ska överleva, säger Tina Rodahl.

Är det någon som har hört av sig?

– Nej, inte ännu. Zelda är egentligen född fel tid på året. De flesta brukar föla i mars-april. Men jag hoppas att det här går vägen så Zelda kan få en ny mamma.