Den småfläckiga rödhajen är en av få arter som lever ut med den svenska västkusten. Hajen har dock blivit färre i antal och behöver fortfarande stöd, trots att den registrerats som livskraftig de senaste åren. Arten har lyckats vända den negativa trenden och är i dag fridlyst i Sverige – det är alltså förbjudet att fånga den.
I veckan släppte Havets Hus i Lysekil och Världsnaturfonden WWF ut sex akvarieuppfödda småfläckiga hajar i havet. En vuxen hona och fem ”tonåringar”.
Havets Hus släpper ut akvarieuppfödda hajar varje år, det är tradition sedan 2003, och vanligtvis brukar det vara publik på plats. Men inte i år, på grund av coronaviruset.
Märkta hajar
Att släppa ut akvariefödda fiskar är dock inte helt okomplicerat. Syftet är dock att stärka arten.
– Genom att sätta ut märkta hajar i det fria vill vi öka kunskapen om småfläckig rödhajs vanor och öka antalet hajar i havet. Hittills har åtta av våra utsläppta hajar påträffats. Djuren är känsliga för störningar samtidigt som de är enormt viktiga för ekosystemen. De behöver all hjälp de kan få, säger Helen Sköld akvariechef på Havets Hus.
Av de hajar som har återfunnits efter släppet har de flesta simmat norrut från Gullmarsfjorden mot haven i Norge. Enligt Havets Hus hade en haj simmat nästan tjugo mil.
En annan påträffades död efter tio år – då hade den levt totalt 14 år. Planen är att fortsätta upplysa om hajarnas tillstånd och att arbeta mot ökad livskraftighet för arterna.
– Det är positivt att småfläckig haj nu har ökat i antal. Men som andra havslevande arter hotas den av ohållbara fiskemetoder, överfiske och annan exploatering i haven. Så ett bättre skydd till havs måste till. Idag lever inte Sverige upp till detta så krafttag måste tas, säger Inger Näslund, marin expert på WWF.
Fakta hajar i världen
I havens ekosystem är hajar topprovdjur i näringskedjan. Många av världens hajarter hotas av utrotning. Orsakerna är framför allt det hårda och okontrollerade fisket efter haj och hajfenor och att de fastnar som bifångst vid fiske. Men det beror också på deras långsamma livscykel med få ungar vid förökningen. Hajar är därmed extremt känsliga för överfiske och andra störningar, enligt WWF. I svenska vatten är det främst bottentrålning efter andra arter som orsakar hajarnas nedgång eftersom de då fastnar i näten som bifångst. Småfläckig rödhaj är en av få arter som lever utmed den svenska västkusten.
Källa: Världsnaturfonden WWF
Hajfisket är ett av hoten mot hajarna. Men det går att fiska och sedan släppa tillbaka dem. Johan och Gustav fångade Sveriges näst största haj, innan de lät den simma vidare: