Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flyttfirmans brottsturné – hot och utpressning

Huvudmannen som misstänks för bedrägeri och utpressning.
Foto: POLISEN
En av de misstänkta personerna.
Foto: POLISEN

”Du väljer själv men betalar du ej blir det dyrt för dig och din familj”.

Så ska mannen i 30-årsåldern ha sagt till en av sina kunder när denne vägrade att betala.

Nu åtalas mannen och ytterligare fem personer i den ökända flyttfirman, misstänkta för en bedrägeri- och utpressningshärva där fler än 20 kunder ska ha blivit lurade eller hotade.

Det är en gigantisk bedrägerihärva som polisen nystat upp och som kammaråklagaren Martin Svensson nu väljer att åtala sex personer i en flyttfirma för.

De flesta bedrägerierna – fler än 20 till antalet – har enligt åtalet skett i år, men det finns även fall från i fjol och förrförra året. Flyttfirman har opererat från Boråstrakten, men slagit till i flera delar av Sverige, däribland Lidköping, Alingsås, Dalsjöfors, Göteborg, Grästorp, Jönköping, Partille, Skara och Växjö.

28 brottstillfällen

Tillvägagångssättet har, enligt åklagaren, gått ut på att firman förmått kunderna att betala för flyttjänster som aldrig blivit av. Firman har struntat i avtalen och inte levererat grejerna. I flera fall ska man ha tagit betalt för påstådda skulder. Firman har också gått under olika namn och de anställda ska ha uppgett påhittade namn i samband med kundkontakterna.


LÄS OCKSÅ: Tågrånarna drömde om 80 miljoner – allt gick fel 


Personalen i firman har "uppträtt bestämt, aggressivt, hotfullt och/eller varit påstridiga", som Martin Svensson uttrycker det.

SMS-konversation mellan firman och ett offer.
Foto: POLISEN

Han utvecklar:

– Det handlar om att de kommit överens om en offert om ett pris, som legat lågt jämfört med andra flyttfirmor. Många gånger blir det dubbelt så dyrt och ibland har det gått upp till väldigt höga summor efter upprepade påtryckningar mot målsägande som har fortsatt att betala in.

– Skräckexemplet är en målsägande som gjort 14 överföringar uppgående i alla fall till 450 000 kronor, och det har inte ens utförts en flytt, säger kammaråklagare Martin Svensson.

Utpressning och bedrägeri

Huvudman i härvan är en man i 30-årsåldern och den enda person som sitter häktad. Han är, förutom misstankarna om bedrägeri, också misstänkt för två utpressningsfall.

Han ska bland annat ha sagt saker som "Jag och mina kamrater kommer tillbaka när du minst anar det och du vet inte vilka vi är", "Kommer troligen när du sover”, och ”Du kommer inte känna dig säker någonstans vi vet var du är oavsett plats”.

– Det har också skett inom ramen för flyttverksamheten. Skillnaden där är att det har varit konkreta hot som uttalats. Då blir rubriceringen utpressning, säger Martin Svensson.

Den misstänkte är mycket fåordig vid förhören. Upprepade gånger svarar han:

– Ingen kommentar.

Andra gånger svarar han att han inte minns de tillfällen som polisen frågar honom om.

Toppen på ett isberg

Enligt åklagaren är händelserna bara toppen på ett isberg. Enligt hans uppfattning finns betydligt fler händelser som ligan misstänkts för, men där bevisningen inte räckt till åtal. Polisen har varit ligan på spåret länge.

– De här 28 brottstillfällen som gått till åtal, men det finns betydligt fler brottsmittankar som lagts ner under resans gång.

Samtliga misstänkta förnekar all brottslighet.

Huvudmannen försvaras av stjärnadvokaten Björn Hurtig.
Foto: ROGER LUNDSTEN

Stjärnadvokaten Björn Hurtig försvarar den utpekade huvudmannen.

– Han förnekar. Han har inte haft den positionen som åklagaren påstår, säger Hurtig och utvecklar:

– Han säger att han är felaktigt utpekad som den som gjort allt det här som åklagaren påstår. Han har möjligen en roll i detta som går ut på att han kanske hjälpt till på vissa sätt. Men inte på det sätt som åklagaren påstår.

Rättegången i Alingsås tingsrätt startar under december månad. Åklagaren har inte bestämt sig för vilken påföljd han kommer yrka på vid eventuell fällande dom.


LÄS OCKSÅ: Ung rånarliga åtalas – rånade offren på spårvagnar