Heros vd Harry McNeil har varit en av nyckelpersonerna i den flyktingskandal som rasat i Göteborg under hösten med dyra avtal för tomma flyktingplatser. Nu tvingas han gå. Foto: STUNDOM PRODUKSJONERHeros vd Harry McNeil har varit en av nyckelpersonerna i den flyktingskandal som rasat i Göteborg under hösten med dyra avtal för tomma flyktingplatser. Nu tvingas han gå. Foto: STUNDOM PRODUKSJONER
Heros vd Harry McNeil har varit en av nyckelpersonerna i den flyktingskandal som rasat i Göteborg under hösten med dyra avtal för tomma flyktingplatser. Nu tvingas han gå.  Foto: STUNDOM PRODUKSJONER
Under uppsägningstiden från sin tjänst i Göteborgs kommun fortsatte Veronica Morales att godkänna utbetalningar på 11 miljoner till sin nya arbetsgivare Hero. Foto: DANIEL OLSSONUnder uppsägningstiden från sin tjänst i Göteborgs kommun fortsatte Veronica Morales att godkänna utbetalningar på 11 miljoner till sin nya arbetsgivare Hero. Foto: DANIEL OLSSON
Under uppsägningstiden från sin tjänst i Göteborgs kommun fortsatte Veronica Morales att godkänna utbetalningar på 11 miljoner till sin nya arbetsgivare Hero. Foto: DANIEL OLSSON
Veronica Morales rekryterades till Hero av vd Harry McNeil under förra året. Kort före avslutade hon ett 80-miljonerskontrakt med bolaget Foto: HENRIK JANSSONVeronica Morales rekryterades till Hero av vd Harry McNeil under förra året. Kort före avslutade hon ett 80-miljonerskontrakt med bolaget Foto: HENRIK JANSSON
Veronica Morales rekryterades till Hero av vd Harry McNeil under förra året. Kort före avslutade hon ett 80-miljonerskontrakt med bolaget Foto: HENRIK JANSSON

Flyktingjätten Heros vd tvingas bort

Publicerad

Den norska flyktingjätten Heros vd Harry McNeil tvingas lämna sin post. 

Detta sker efter en längre tids granskning av bolagets kontakter med bland annat Göteborgs kommun. 

En mututredning pågår.

– Vi går in i en annan fas i vårt arbete i Sverige, säger Heros koncernchef i Norge Tor Brekke till GT.

Det är runt den norska flyktingjätten Hero som den stora flyktingskandalen i Göteborg kretsat de senaste månaderna. Där riksenheten mot korruption inledde en förundersökning om misstänkt mutbrott gällande flera tjänstemäns kontakter och avtal med just Hero tidigare i år.

Som GT kunde berätta redan i juni gick Göteborgs kommuns högste tjänsteman med ansvar för flyktingmottagandet, Veronica Morales, till Hero efter att förhandlat med bolaget under en längre tid. 

 

LÄS MER: Göteborgs flyktingchef byter sida

 

SVT Uppdrag granskning och GT kunde i början av november avslöja flera detaljer kring avtalen och att avhoppet inte bara gällde Veronica Morales och andra tjänstemän inom samma förvaltning. Vi kunde också berätta att Veronica Morales under sin uppsägningstid inom kommunen godkände utbetalning på 11 miljoner kronor till sin nya privata arbetsgivare. 

Göteborgs kommun valde efter en kritisk egen internutredning gå vidare med en anmälan till korruptionsåklagare.

Heros koncernchef Tor Brekke bekräftar att koncernens vd i Sverige Harry McNeil får gå. Han har fått utstå en längre tids granskning och åklagare utreder kontakterna med Göteborg i en mututredning.Foto: Hero Group

Hero bekräftar Harry McNeils avgång

Tor Brekke, koncernchef för Hero i Norge bekräftar nu att den ytterst ansvarige för koncernen i Sverige, vd:n Harry McNeil tvingas lämna sin post.

– Vi går in i en annan fas i vårt arbete i Sverige. Vi har haft en fantastisk tillväxt och fin utveckling under 2014, 2015 och 2016. Han har gjort ett viktigt jobb för oss, säger Tor Brekke.

Vi har källor som säger att han fått sparken?

– Exakt orden om hur avslutningen gått till vill jag inte gå in på men det handlar om att vi måste jobba på ett annat sätt till följd av att vi kommit in i en annan fas. Vi har andra behov inför tiden framför oss. 

 

LÄS MER: Förundersökning om misstänkt mutbrott i Hero-härvan läggs ner

 

GT har sökt Harry McNeil men inte lyckats nå honom. Enligt Tor Brekke har diskussionen om McNeils framtid pågått "de senaste månaderna".

Hero: Beslutet fattades i förra veckan

Beslutet om hans avgång fattades i förra veckan och han arbetar nu veckan ut, enligt Tor Brekke.

Har detta med den uppmärksamhet ni fått de senaste månaderna?

– Nej, inte på något vis. Det har ingenting att göra med det, säger Tor Brekke.

Enligt GT:s källor med god insyn i bolaget har diskussionerna bland annat handlat om hur Hero fått fler stora kontrakt med kommuner i Sverige. Inte bara i Göteborg. 

Och vilka metoder som använts.

 

LÄS MER: GT - Den granskande tidningen under 2016

 

Så sent som i förmiddags beslutade en enhällig kommunstyrelse i Göteborg att utreda avtal med externa flyktingaktörer som Hero som åsamkat kommunen mångmiljonbelopp i tomma flyktingplatser som kommunen aldrig använt. Kommunen ska också utreda och göra en "åtgärdsplan" för att samma misstag inte ska ske igen.

Harry McNeil vill inte kommentera

Hero Sveriges pressansvarige Amanda Borg säger att Harry McNeil valt att inte kommentera sin avgång.

– I det här skedet har han valt att inte kommentera de uppgifterna alls. Om det ändrar sig kan ja absolut höra av mig till dig, säger Amanda Borg.

Senare meddelar hon per mejl att Harry McNeil inte varit möjlig att nå heller för henne under dagen.

 

Uppdatering 170413: Tre månader efter artikelns publicering återkommer Harry Mc Neil och förnekar att han tvingades lämna på grund av höstens granskning. Han motiverar i ett mejl avslutet med att ledningen av bolaget återförts till Norge efter att flertalet boenden stängts i Sverige: "mitt uppdrag att etablera Heros boenden i Sverige var avslutat".

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER