Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flyktingens låtval fick ensemblen att rysa

Foto: Privat
Foto: Privat

Peter Elmberg och hans musikalensemble stannade upp när 25-årige flyktingen Khaled Alkhalil kom med sin låtönskan.

– Vi rös, orden i sången fick en helt annan innebörd, säger Peter om den känslosamma stunden.

Peter Elmberg är producent och tillsammans med Anne Solveig driver de ett kulturcenter i Mundekulla, i närheten av Kalmar.

Just nu är de på turné runtom i Sverige med sin musikal "Hemstannarna" och i samarbete med Stenungsunds kommun erbjuder de nu olika flyktingboenden i området till att se föreställningen.

I fredags när de besökte asylboendet i Svenshögen så kom 25-årige Khaled Alkhalil fram till Peter och ensemblen med en önskan.

– Han frågade om vi kunde sjunga Cornelis Vreeswijks visa "Jag hade en gång en båt". Vi börjar sjunga och han sjunger med oss. Han leder oss och när vi sjunger textraden "det fanns en gång en stad, i parken lekte barn, så släppte man ner en bomb och staden försvann", så stannade vi bara upp, säger Peter och fortsätter:

– Vi rös, för vi förstod att det här verkligen är ord och händelser som han själv har varit med om. Orden i sången fick en helt annan innebörd.

Sju månader i Sverige

Efteråt pratade de med Khaled som berättade att han hade bott i Sverige i sju månader och lärt sig svenska genom att kolla på Youtubeklipp.

Nu lär han dessutom ut svenska till andra flyktingar på boendet.

– Det var väldigt starkt för oss alla, och det var svårt att inte bli berörd. Den här 25-åriga killen har drömmar och vill satsa på att integreras.

"Hopp och möjligheter"

Klippet där de sjunger tillsammans med Khaled lades sedan upp på Facebook och har klickats mer än 135 000 gånger på knappt två dygn.

– Det är så många som har skrivit om att det finns hopp och möjligheter. Många som tycker att det är inspirerande och vackert.

– Jag tror att folk har en längtan att så se något nytt, det sker egentligen så mycket gott men vi är så fokuserade på att ge energi till det som inte fungerar.