Mario Nikolic och Kevin Ambaye gjorde under tre år vinster på över 72 miljoner kronor genom sin verksamhet med ensamkommande flyktingungdomar.
Under flyktingåren 2015-2017 levde de lyxliv för skattebetalarnas pengar samtidigt som de fick kritik för att inte sköta sina åtaganden.
Ambaye och Nikolic körde exklusiva bilar och köpte en helikopter. Nikolic köpte också flera lyxvillor.

Våren 2021 åtalades flyktingdirektörerna och en anställd misstänkta för grovt bokföringsbrott, vilket kan ge fängelse i upp till sex år.
Enligt åklagaren saknades 14 miljoner kronor, som aldrig bokfördes, i deras bolag Canos VB.
I december stod de tre männen inför rätta vid Göteborgs tingsrätt och dömdes alla till 160 timmars samhällstjänst för bokföringsbrott. Ett straff motsvarande sex månaders fängelse.
Motiveringen till varför de inte dömdes till fängelse löd:
”Bokföringsbrott är brott av sådan art att påföljden som huvudregel bör bestämmas till fängelse, om det inte föreligger särskilda skäl. I detta fall finns det enligt rättens mening särskilda skäl för att välja en annan påföljd. Det saknas särskild anledning anta att någon av de tilltalade kommer att återfalla i brott.”
”Inte gjort något fel”
Efter domen förklarade Kevin Ambaye för GT att han inte tyckte domen var rättvis:
– Jag har inte gjort något fel. Jag är bara en vanlig socialarbetare och att jag döms till samhällstjänst kommer att synas i straffregistret och det gör att det bli svårt för mig att få andra jobb.
Ambaye har tidigare sagt att han inte har dåligt samvete för mångmiljonvinsterna på skattebetalarnas bekostnad.
Nu överklagar både direktörerna och den anställde mannen tingsrättens dom.
Samtliga vill att åtalen ogillas.
Ambayes advokat skriver i överklagan, där klienten nu benämns med efternamnet Alazar:
”Det kan inte anses att Kevin Alazar agerat varken uppsåtligen eller oaktsamt på så sätt som åklagaren påstått. På grund av de ansvarsområden som funnits mellan styrelseledamöterna har Kevin Ambaye inte känt till de aktuella in och utbetalningarna då han inte haft det faktiska ansvaret för varken Canos eller Agantes ekonomi. Det har således legat utom hans kontroll och han kan varken anses ha agerat oaktsamt eller uppsåtligt.”
Åklagaren: ”Gjort det med uppsåt”
Mario Nikolic motsätter sig domen på flera punkter och i överklagan trycker hans advokat Staffan Edh bland annat på att det är bokföringsbyrån som haft ansvaret för bokföringen.
Staffan Edh menar att hans klient felaktigt blivit fälld i tingsrätten:
– Det är märkligt att en bokföringsbyrå fakturerar och får ersättning för löpande bokföring, om det visar sig att det inte är gjort. Och sedan, i nästa led, är det ännu mer förvånande om domstolen fäller en styrelseledamot som på goda grunder tror att byrån gjort bokföringen eftersom de fakturerat och fått betalt. Så blir han fälld för att det inte är gjort.

Samtidigt med överklagandena från den dömda trion, överklagar vice chefsåklagare Per Håkan Larsson tingsrättens dom. Han tycker att den bör skärpas.
Han begär att alla tre döms för grovt bokföringsbrott till fängelse i omkring ett år och sex månader och att samtliga meddelas näringsförbud.
– Den stora frågan här är om de har gjort det här uppsåtligen. Domstolen har konstaterat att det objektivt sett finns ett bokföringsbrott, men när det gäller den löpande bokföringen anser rätten att de inte gjort det med uppsåt utan av oaktsamhet. Då betraktas brottet normalt sett inte som grovt och straffvärdet blir lägre, säger Per Håkan Larsson.
Han är dock av motsatt åsikt:
– Jag påstår att de har gjort det med uppsåt. Alla omständigheter har varit sådana att alla har vetat om att det funnits omfattande brister utan att vidta åtgärder för att rätta till det. Och då ska de dömas för uppsåtligt brott. Då blir det grovt och ger ett mycket högre straff.
14 miljoner som inte redovisats
”De tilltalade har känt till att löpande bokföring i princip inte har skett efter den 31 augusti 2018”, skriver han i överklagan till hovrätten.
Att 14 miljoner saknats i bolaget har framgått genom kontoutdrag.
– När man tittar på kontona syns transaktioner på motsvarande 14 miljoner. Det är transaktioner med in- och utbetalningar som inte finns redovisade, säger Per Håkan Larsson.
GT har också sökt Kevin Amaydes advokat Malin Runfors som låter meddela att hon inte har några kommentarer i samband med överklagan.