Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flyktingar upptäckta i trailers i hamnen

Göteborgs hamn.
Foto: Maria Steén

Flyktingar kommer till Göteborgs hamn gömda i lasbilstrailers.

Andra försöker lämna landet samma väg, rapporterar Västnytt.

– Vi har haft fem sådana händelser i år, Magnus Rosenqvist, på Göteborgs hamn i nyhetssändningen.

För personer som vill lämna landet kan Göteborgs hamn ses som en möjlighet, rapporterar Västnytt. Som den största hamnen i Norden har de direkttrafik till andra kontinenter och främst är det till USA och Kanada som folk vill. I år har fem sådana incidenter upptäckts och antalet ökar för varje år.

– Oftast handlar det om papperslösa eller personer som har fått avslag på sina asylansökningar och på något sätt försöker ta sig härifrån, säger hamnens biträdande säkerhetschef Magnus Rosenqvist i nyhetssändningen.

Sju personer hittade - varav tre barn

Det kommer också människor till Sverige via hamnen. I år har det i Göteborgs hamn vid två tillfällen upptäckts flyktingar som kommit till Sverige i lastbilstrailers, enligt Västnytt. Senast i september upptäcktes sju personer, fyra vuxna och tre barn, från Iran som varit på flykt i 38 dagar.

Ofta är flyktingarna i dåligt skick när de kommer i hamn. I programmet berättar Magnus Rosenqvist att det inte är till Sverige de egentligen vill komma.

– Nej, de vill till England. Men av misstag klev de på fel trailer eller så blev de lurade.

Något mörkertal tror han inte att det finns eftersom de som kommer hit kommer ut eftersom de tror attd e har kommit till England.

Polisen utreder sedan om det har begåtts något brott och om någon vill söka asyl lämnas de över till Mogrationsverket.