Polisen tror att försvunne Magnus Natschki, 36, har blivit mördad. Foto: Missing People/PrivatPolisen tror att försvunne Magnus Natschki, 36, har blivit mördad. Foto: Missing People/Privat
Polisen tror att försvunne Magnus Natschki, 36, har blivit mördad. Foto: Missing People/Privat
Magnus Natschki. Foto: MISSING PEOPLE/PRIVATMagnus Natschki. Foto: MISSING PEOPLE/PRIVAT
Magnus Natschki. Foto: MISSING PEOPLE/PRIVAT
Tyska Flensburg ligger vid vattnet, precis på gränsen till Danmark. Foto: Benjamin Nolte/pressbildTyska Flensburg ligger vid vattnet, precis på gränsen till Danmark. Foto: Benjamin Nolte/pressbild
Tyska Flensburg ligger vid vattnet, precis på gränsen till Danmark. Foto: Benjamin Nolte/pressbild

Flykten efter mordet på försvunne Magnus

Publicerad

En ung man misstänks ha mördat Magnus Natschki för att sedan, tillsammans med sina kumpaner, sätta sig i bilen och lämna landet.

– Det handlar om en bilresa, från Sverige genom Danmark till Tyskland, säger åklagaren Mats Sällström.

I handelsstaden Flensburg tog flykten slut – och nu har polisen vädjat till allmänheten om tips att hitta försvunne Magnus.

Polisen misstänker att 36-årige Magnus Natschki tidigt på dagen den 6 december i fjol misshandlades i en lägenhet i Göteborg – och att han ett antal timmar senare blev mördad utanför Uddevalla.

Den misstänkte mördaren är en man i 20-årsåldern som är helt ostraffad.

 

LÄS MER: Polisen tror att Magnus, 36 har mördats – vädjar om tips

 

Och polisens teori är att han försökte undslippa rättvisan efter att han ska ha bragt Magnus Natschki om livet. Den 8 december häktades han i sin utevaro – då var han försvunnen.

I december månad hålls en populär julmässa i Flensburg, där Magnus Natschkis misstänkte mördare greps.Foto: BENJAMIN NOLTE/PRESSBILD

Han åkte till Tyskland tillsammans med två andra män som båda nu sitter häktade misstänkta för grovt skyddande av brottsling.

Det var en flykt, enligt åklagaren Mats Sällström.

– Ja, det kan man väl ändå säga. Det handlar om en bilresa, från Sverige genom Danmark till Tyskland efter mordet, säger han.

Greps i Flensburg

Det var den tyska polisen som grep den då efterlyste mannen, i Flensburg. Det är en handelsstad med runt 85 000 invånare belägen längst upp i norr, precis vid den danska gränsen.

Mats Sällström menar att den svenska polisen visste att han befann sig i Tyskland.

– Men hur vi visste det säger jag inte. Men på så vis hänger det ihop, att tre av de här har lämnat landet tillsammans, säger åklagaren.

Slottet Glücksburg i Flensburg.Foto: BENJAMIN NOLTE/PRESSBILD / NOLTEMEDIA

Senare greps också mannens kumpaner, i Danmark. En av dem uppger i en utredning som frivården gjort att han helt och hållet förnekar brott.

"Han menar att det var olyckliga omständigheter som gjort att han hamnat på fel ställe vid fel tidpunkt. Enda anledningen till att han var med i sällskapet var att han skulle få skjuts hem till Sverige, efter en fest i Danmark. Hur han hamnade i Tyskland vet han inte på grund av rus", skriver frivården i sitt yttrande.

– Han förnekar brott. I övrigt har jag inga kommentarer, säger mannens advokat Erik Pousard.

Polisens vädjan om tips

Det har gått över en månad sedan det misstänkta mordet ägde rum, men trots intensiva sökningar är Magnus Natschki fortfarande försvunnen. Polisen gick tidigare i veckan ut och vädjade om tips från allmänheten om en plats som man bedömer som central i utredningen. Det är en grusplan en timmes bilfärd norr om Angered.

 

LÄS MER: Misstänkte mördaren: Jag kände mig tvingad

 

– När man har kört ungefär en timme kör man in på en grusplan och när man kör in på grusplanen kör man emellan två vita "stenblock", har Sten-Rune Timmersjö, chef över polisens rotel för grova brott, förklarat.

Polisen har sökt efter Magnus Natschki med helikopter utanför Uddevalla.Foto: LÄSARBILD

Förutom de tre som åkte till Tyskland är ytterligare två män häktade. En misstänks också han för grovt skyddande av brottsling och en för grov misshandel.

Upplevde sig tvingad

Den misstänkte mördaren nekar till brott, men säger samtidigt till frivården att han gjort någonting under hot.

"Han berättar att aktuell brottsmisstanke rör sig om en handling som han, under hotelser av tre män, upplevt sig tvingad att utföra", står det i Frivårdens yttrande.

Hans advokat Björn Hurtig har inte gått att nå. Inte heller Mats Axén som företräder den andre mannen som greps i Danmark.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER