Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Flygvapnet hoppas på Top Gun-effekt

Tom Cruise iklär sig återigen rollen som ”Maverick” i uppföljaren till Top Gun. Foto: PARAMOUNT PICTURES / ZUMAPRESS.COM/ALL OVER PRESS ZUMA PRESS

Uppföljaren till Top Gun har premiär nästa år och nu hoppas Skaraborgs flygflottilj att filmen ska locka fler att bli stridspiloter.

Det råder nämligen brist på unga rekryter, enligt P4 Skaraborg.

– Det behöver fyllas på underifrån, säger Johan Lindqvist, Gripenpilot på Skaraborgs flygflottilj F7 Såtenäs till P4.

När Top Gun hade biopremiär 1986 ökade antalet ansökningar till det svenska flygvapnet och trenden höll i sig i flera år, berättar Johan Lindqvist, Gripenpilot på Skaraborgs flygflottilj F7 Såtenäs för P4 Skaraborg.

– 2 000 personer skickade in ansökan till att bli stridspiloter då. Förmodligen så hade ju den här filmen en påverkan och tyvärr så har det ju gått ner sedan dess. Det är ju 30 år sedan, drygt, säger han.

Hoppas på ny Top Gun-effekt

I den klassiska filmen spelar en ung Tom Cruise stridspiloten Peter ”Maverick” Mitchell.

Filmen innehåller många högoktaniga och fartfyllda moment, när Cruise rattar stridsplanet F14 Tomcat med siktet inställt på att bli världens främsta pilot.

Nästa år kommer uppföljaren och nu hoppas flygvapnet att filmen ska ha en liknande effekt på ansökningarna som under 80-talet.

– Jag hoppas på att den ska ha effekt, jag har sett trailern två gånger och det såg lite häftigt ut. Jag hoppas att både tjejer och killar kan hitta det här. Det behövs personal till Försvarsmakten över huvudtaget, det behöver fyllas på underifrån, säger Lindqvist till P4.