Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygskammen påverkar Landvetter Airport

Antalet resenärer har under året minskat på Landvetter Airport. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Antalet resenärer har under året minskat på Landvetter Airport. 

Så även i november då det främst är inrikesflyget som tappar flygpassagerare. 

– Det som ligger bakom detta är konjunkturutvecklingen, flygskatten och miljödebatten i samhället, säger Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Landvetter Airport, till GP

Allt fler flygstolar står tomma på landets flygplatser. En trend som även fortsätter i november. 

Lägst antal passagerare är det på inrikesflygen. Enligt GP visar Swedavias statistik att totalt 1 079000 resenärer valde att flyga med inrikesflyg under november månad. Något som är en minskning med 11 procent. 

På Landvetter Airport är det betydligt färre som väljer flygplan som färdfordon då de ska resa inom landet. 107 600 resenärer flög inrikes under november – en minskning med 16 procent från föregående år. 

Klimatdebatten – en bidragande effekt

Anna Strömwall är flygplatsredaktör på Landvetter Airport. Hon säger till tidningen GP att klimatdebatten är en bidragen effekt till att färre väljer att flyga. 

– Vi har sett den här utvecklingen sedan två år tillbaka. Inrikestrafiken mattas ut. Det som ligger bakom är konjunkturutvecklingen, flygskatten och miljödebatten, säger hon. 

Totalt har nära 11,5 miljoner resenärer rest med inrikesflyg i Sverige från januari till november, vilket är en minskning med 11 procent. Även här tappar Landvetter några ytterligare procent då man under samma period ser en minskning på 14 procent. 

Utrikesflygen ökar 

Men det är inte bara inrikesflygen som minskar i antalet passagerare. Under november månad flög 371 000 personer med utrikesflyg från Landvetter Airport. Det är en minskning på 1 procent. 

Sett till hela året ser man dock en ökning med 1 procent i jämförelse med förra året. Totalt har 5 085 000 passagerare rest med utrikesflyg från januari till november i år.