Ett SAS-flygplan har utrymts på Landvetter efter larm om rökutveckling i kabinen. Foto: Läsarbild
Ett SAS-flygplan har utrymts på Landvetter efter larm om rökutveckling i kabinen. Foto: Läsarbild

SAS-flygplan utrymt efter rökutveckling

Publicerad

Ett SAS-flygplan har utrymts på Landvetter efter larm om rökutveckling i kabinen.

87 passagerare evakuerades.

– De ropade i högtalarna: "This is an emergency, everybody get out", säger passageraren Anders Wilson.

Larmet kom in klockan 09.42 på måndagsmorgonen från Landvetter flygplats utanför Göteborg. Ett SAS-plan med destination Köpenhamn skulle lyfta – då drogs ett haverilarm.

– Det var på grund av indikation av rök i planet. Jag har ingen uppgift om visuell rök, utan det var indikationer på rök i planet, säger Josabeth Sahlenius vid Swedavias presstjänst.

Anders Wilson var en av dem som satt på planet. Han berättar att han kunde se röken inne i kabinen.

– Motorerna stannade plötsligt när vi taxade ut. Sedan fortsatte planet att rulla långsamt. Det kom en del rök in i kabinen och sen ropade de ut i högtalarna att "This is an emergency, everybody get out", säger Anders Wilson.

Passageraren Anders Wilson befann sig på planet när rökutveckling uppstod.Foto: Privat

87 passagerare evakuerades

Räddningstjänst är på platsen.

– Vi skickar flera olika stationer, enligt våra rutiner när det är larm på flygplatsen. Det är totalt fyra stationer, men bara en som är där än. Just nu är det lugnt på platsen, säger Dan Lindqvist, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

– Vi är framme vid planet och kontrollerar det ihop med brandstyrkor från flygplatsen. Det var rökindikation i kabinen, så vi går in och kontrollerar var den kommer ifrån.

 

LÄS MER: Misstänkt föremål hittat på Landvetter

 

Ett vittne berättar för GT:

– Jag stod vid en annan gate när jag såg planet. Det var både flygplatsbrandkåren, vanlig räddningstjänst och akutbilar runt planet. Det var fullt ös.

Totalt är det 87 passagerare som fått evakueras.

– Planet fick stanna på plattan och de 87 passagerarna evakuerades med buss. Planet hann inte lyfta, säger Josabeth Salenius.

Skickar in rökdykare

Passageraren Anders Wilson:

– Vi passagerare har blivit körda till en annan terminal nu. De skicka in rökdykare i planet och nu står de utanför och scannar av planet med värmekameror.

Ingen person uppges, enligt Swedavia, kommit till skada. När alla de som evakuerades kan komma i väg är oklart.

– Det gick ganska lugnt till och var ingen större panik. Förmodligen gjorde de en emergency-shutoff på motorerna, säger Anders Wilson.

Polisen hade vid 10.30-tiden inte behövt rycka ut till Landvetter med anledning av haverilarmet.

Planet taget ur bruk

Enligt Fredrik Henriksson, presschef på SAS Sverige, så gås planet vet man ännu inte varför det började ryka i kabinen.

– Brandförsvaret har inte upptäckt någon brand ombord vid undersökning. Planet är taget ur bruk och ska gås igenom av tekniker för att försöka få reda på vad som har hänt.

Enligt Henriksson kommer de passagerare som var tvungna att evakueras få möjlighet att ta sig till Köpenhamn med andra flyg under dagen.

– De håller på att bokas om till andra flighter, säger han.

Ingen person ska ha kommit till skada i samband med händelsen.

Relaterade ämnen
Sanna Wikström
Sanna Wikström
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Alfred Dikalow
Alfred Dikalow

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER