Flygplan kanade av banan vid landning

Planet landade snett. Nu ska händelsen utredas av Statens haverikommission.
Foto: Joakim Eriksson

Ett fyrsitsigt plan landade snett under onsdagseftermiddagen.

Planen var på väg ner när det av okänd anledning hamnade på en närliggande åker.

– De har kanat av banan, säger Bosse Redlund vid Örestens flygklubb. 

Det var vid 15-tiden som flygledningen larmade räddningstjänsten. Ett fyrsitsigt plan skulle landa på Skene flygfält när den av okänd anledning kom snett.

– De har kommit lite fel när de landade. Vi åkte dit med ett befäl för att kolla på platsen, säger Lennart Cedervärn, inre befäl vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

Enligt räddningstjänsten ska planet inte kommit till skada vid landningen. 

– Det var inga läckage eller skador. Det har helt enkelt hamnat lite snett, säger Lennart Cedervärn.

Nu ska händelsen utredas av Statens haverikommission.

– De har landat lite för långt in. Men det var inga problem alls. Vi sitter och dricker kaffe nu, säger Bosse Redlund vid Örestens flygklubb.

Har hänt liknande förut

Det var inte allt för länge sedan som en annan flygincident inträffade i Boråstrakten. Det var den 29 augusti som ett flygplan tvingades nödlanda på riksväg 27

Det var flera bilister som fick sig en riktig chock när det tvåsitsiga flygplanet gled ner på vägen för att sedan puttas in i en intilliggande ficka. 

– Vi är ett kompisgäng com är på väg till High Chaparral och här fick vi lite extra action. Vi kom samtidigt som räddningstjänsten, de kom med kanske 2-3 bilar. Piloten stod bredvid planet och pratade med polisen när vi körde förbi, sa vittnet Björn Engdahl till GT vid tidpunkten för den udda flyglandningen.

Piloten berättade senare för GT att allt efter omständigheterna gått bra.