Flygplan får inte landa på flygplatsen i Säve

Foto: Lisa Björk

Flygplan får inte landa på Göteborg City Airport i Säve av säkerhetsskäl.
Nya mätningar på taxibanans bärighet stämmer nämligen inte överens med tidigare värden, skriver Göteborgs-Posten.

Plan som tillhör Sparrow fick på lördagskvällen åter tillstånd att landa och lyfta från Säve.

Flygplan får inte landa på Göteborg City Airport i Säve av säkerhetsskäl.
Nya mätningar på taxibanans bärighet stämmer nämligen inte överens med tidigare värden, skriver Göteborgs-Posten.
– Det som sker nu är att berörda resenärer får bussas till Landvetter, säger Annika Nyberg, vd för Göteborg City Airport, till GT.
En rad flygbolag berörs av problemet – Ryanair, Wizz Air, Sparrow och Gotlandsflyg. Under fredagen berörs sju flighter, under lördagen handlar det om tolv flighter.
På fredagskvällen meddelade Göteborg City Airport i ett pressmeddelande att Sparrow flyger som vanligt igen från och med klockan 20.30.
"Vi har efter noggranna undersökningar tillsammans med flygbolaget kommit fram till att de flygplanstyper de använder kan trafikera flygplatsen", skriver Annika Nyberg i pressmeddelandet.


Stämmer inte överens

Taxibanan är de banor där flygplanen åker för att ta sig mellan landningsbanan till själva flygterminalen.
I och med att bärigheten på dessa banor inte stämmer överens med de data man tidigare förhållit sig till har flygplatsen alltså bestämt att de tyngre flygplanen tills vidare inte får landa.
– Vi fick en rapport i torsdags där vi fick reda på det här. Det är viktigt och oerhört avgörande för säkerheten, säger Annika Nyberg som berättar att rapporten var en del av de kontinuerliga säkerhetskontroller som görs vid flygplatsen.


Bussas till Landvetter

Konkret innebär problemet med bärigheten att taxibanan kan skadas och sprickor i marken kan uppstå om flygplan som är för tunga trafikerar den.
– Eftersom värdena inte stämmer överens så stoppar vi den här trafiken tills vidare som en försiktighetsåtgärd, säger Annika Nyberg till GT.
De resenärer som berörs av de stoppade flygen kommer nu att transporteras till Landvetters flygplats där planen landar i stället. Detta gäller resenärer med Ryanair och Gotlandsflyg.
– Vad som sker nu är att passagerarna kommer hit, checkar in, går igenom säkerhet och boardar bussarna som går till Landvetter. Därifrån flyger de som vanligt, säger Annika Nyberg.
Samtliga avgångar med Wizz Air kommer att ske från Landvetter under lördagen. Passagerare uppmanas i ett pressmeddelande att då åka direkt till Landvetter för incheckning och avresa.

Ekonomiska konsekvenser

I nuläget vet man inte hur lång tid det kommer att ta innan taxibanan åter är redo för att ta emot de tyngre flygplanen.
– Vi avvaktar till analysen är färdig. Flygplatsen är inte stängd, allt är funktionellt, däremot har vi de här restriktionerna för tyngre plan, säger Annika Nyberg och fortsätter:
– Vi jobbar febrilt med det här. Vi har avsatt hela helgen för arbetet och specialister är inkopplade.
Annika Nyberg uppger även för GP att situationen innebär stora ekonomiska konsekvenser för såväl flygbolag, passagerare som flygplatsen.