Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flydde kriget – nu gör han succé som frisör

Mohammed Haymmoun jobbar hos Jeanette Ginstfeldt som frisör.
Foto: Privat

Mohammed Haymmoun har varit i Sverige i knappt ett år men har på kort tid gjort sig ett känt namn som frisör och barberare på Jeanette Ginstfeldt Olaussons hårsalong.

– De som brukar raka sig säger "grattis, jag har rakat mig i alla länder men det här är världsklass", om Mohammed och hans teknik, säger hon.

I maj 2015 kom Mohammed Haymmoun, 22, till Sverige från Syrien. Han var på flykt undan kriget och kom till Varberg där han för närvarande bor på en flyktingförläggning.

Det var också där som en av tolkarna förstod att Mohammed var en riktigt duktig frisör och barberare som har följt sin pappas fotspår och som redan som 14-åring började klippa och tråda kunder på salongen, något som Hallands Nyheter var först med att uppmärksamma.

I slutet av november 2015 började han praktisera hos Jeanette Ginstfeldt Olausson, ägare till Paus frisör och inredningsbutik.

– Jag satt och klippte en kund som rekommenderade Mohammed men jag sa nej direkt eftersom vi precis hade flyttat företaget, jag jobbade sju dagar i veckan och tiden fanns inte där helt enkelt, säger Jeanette.

Började praktisera

Men tiden gick och efter att ytterligare en tolk hade berättat om Mohammed så bestämde Jeanette till slut att han kunde börja praktisera hos henne.

– Jag har jobbat som frisör i 31 år och går på mycket olika visningar och kurser och har därför koll, men Mohammed har en helt annan teknik och jag tänkte någonstans att det bara var jag som såg det.

Mohammed började tråda kunder – det vill säga avlägsna hår med hjälp av tråd – för att få bort skägg och oönskat småhår samt raka och klippa

– De som brukar raka sig säger "grattis, jag har rakat mig i alla länder men det här är världsklass", om Mohammed och hans teknik.

Fastnat för frisören

Om dagarna praktiserar Mohammed hos Jeanette och på kvällarna pluggar han svenska. Han kom till Sverige ensam och hela hans familj med flickvän bor kvar i Damaskus.

Kunderna har fastnat för Mohammed och han har fastnat för jobbet.

– Jag är jättenöjd och jätteglad över att få jobba hos Jeanette, säger han.

Jeanette berömmer också sin elev.

– Han trivs jättebra och är väldigt medgörlig, det dräller in kunder nu som vill bli klippta av honom så han skämmer verkligen bort oss.