Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Florian Paun, 37, massblåste äldre

Florian Paun, 37, lurade äldre personer på deras plånböcker.Foto: Polisen
I fredags dömdes han till två års fängelse och livstids utvisning efter stöldturnén som ägde rum 2015.Foto: Polisen

Florian Paun, 37, riktade systematiskt in sig på äldre personer i matbutiker runtom i Sverige och stal deras plånböcker.

Sedan försökte han ta ut pengar eller handla på deras kort.

Nu döms han till två års fängelse och livstids utvisning efter en kallsinnig stöldturné i Sverige.

Brotten som riktat sig mot äldre personer har Florian Paun, 37, utfört tillsammans med tre medbrottslingar, som samtliga är internationellt efterlysta och häktade i sin utevaro.

Under 2015 åkte Florian Paun, som är rumänsk medborgare, tillsammans med sina medbrottslingar runt i till olika livsmedelsbutiker så som Ica och Coop. 

Tillsammans med sina kumpaner har Florian Paun lurat till sig äldre personers plånböcker, enligt tingsrätten. 

Distraherade offren vid kassan och stal deras plånböcker

I Halmstads tingsrätts dom, som föll i fredags, beskrivs det typiska tillvägagångssättet så här:

”Typfallet är att de går in i en butik i syfte att någon av personerna ska få tillfälle att stjäla. De hjälps åt att distrahera målsäganden så att någon av dem får tillfälle att stjäla målsägandens plånbok eller väska. I vissa fall ägnar de sig åt s.k. shoulder surfing vid kassan där en av dem försöker se målsägandens kod samtidigt som en annan gärningsman påkallar kassörskans uppmärksamhet. Därefter har de tillgripit målsägandens bankkort.”

Därefter ska gärningsmännen försökt att göra uttag på de stulna bankomatkorten, i några fall har gärningsmännen också försökt att köpa kläder till sig själva.

Brotten har bland annat utförts i Vaggeryd, Kungsbacka, Värnamo och i Götene.

 

LÄS OCKSÅ: Så lurade ligan till sig bankkort från äldre, sjuka och dementa 

 

Döms till utvisning – för andra gången

Florian Paun döms mot sitt nekande till 15 fall av grov stöld, ett fall av stöld, fyra fall av egenmäktigt förfarande, elva tillfällen av grovt bedrägeri och 14 fall av försök till grovt bedrägeri. Påföljden blir två års fängelse och livstids utvisning.

Florian Pauns advokat Richard Backenroth, berättar att han inte hunnit tala igenom domslutet ordentligt med sin klient på grund av att det behövs en tolk för att kommunicera.

– Vi ska prata mer här i veckan. Sen får han bestämma hur han vill göra och om han vill överklaga, säger han.

Under 2016 dömdes Florian Paun till fängelse och tio års utvisning för liknande brott i Sverige, men frigavs villkorligt i februari i år. Han är även tidigare dömd till mångåriga fängelsestraff i sitt hemland Rumänien.