FICK NOBBEN. Intervjun på skogsteknikföretaget Noss gick bra för Jonas Pihlström, 24. Ändå fick han inte jobbet - företaget hade läst flickvännens blogg. Foto: Leif Jacobsson
FICK NOBBEN. Intervjun på skogsteknikföretaget Noss gick bra för Jonas Pihlström, 24. Ändå fick han inte jobbet - företaget hade läst flickvännens blogg. Foto: Leif Jacobsson

Flickvännen bloggade - då fick inte Jonas jobbet

Publicerad
Uppdaterad
Jobbintervjun på skogsteknikföretaget Noss gick bra för göteborgaren Jonas Pihlström, 24, civilingenjör från Chalmers.
Ändå fick en person med sämre utbildning jobbet - företaget hade läst Jonas Pihlströms sambos anonyma blogg där hon uttryckte sitt missnöje över en eventuell flytt till Norrköping.
- Det känns hiskeligt att en sådan sak ska spela roll efter fyra och ett halvt års studier, säger han till GT.se.
Skogsteknikföretaget Noss Sverigekontor ligger i Norrköping.
Men eftersom Jonas Pihlström utformat sin kemiutbildning på Chalmers efter ett jobb inom skogsindustrin såg han Noss som sin drömarbetsplats.
Det gjorde inte Jonas Pihlströms flickvän, som helst ville bo kvar i parets nya lägenhet i Göteborg.

"Vill inte flytta"

”Hoppas han inte får jobbet. Vill inte flytta”, skrev hon i sin blogg under smeknamnet Doll.
Trots att arbetsintervjun gick bra skickade Noss tillbaka Jonas Pihlströms ansökningshandlingar med ett vänligt formulerat nej tack. Som reagerade starkt när han upptäckte vad som låg i:
Bland betygskopiorna upptäckte Jonas Pihlström en utskrift från flickvännens blogg – med en handskriven lapp påklistrad där det stod: Vad göra?
- Jag tyckte det var helt sjukt. Jag har aldrig läst hennes blogg själv, eftersom den är till för hennes kompisar, säger han.

"Personalhemlighet"

Märkligt nog nämns varken hans eget, flickvännens eller företagets namn i bloggen – och företaget vägrar att säga hur det spårat upp bloggen.
- Jag vet inte varför jag inte fick jobbet. Men bloggen kanske spelade en viss roll, tror han.
Enligt Tommy Jersenius, controller på Noss, är det en personalhemlighet hur företaget hittade bloggen.
- Det är en medarbetare som av misstag råkat skicka med ett internt arbetsmaterial, säger Tommy Jersenius om kopian bland de returnerade ansökningshandlingarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER