I dag är ungdomshemmet Björkbacken i Göteborg tillfälligt stängt efter år av missförhållanden. Det stängdes i december 2020 och planen är att det ska öppna igen nu i början av 2021, enligt SVT.
SVT:s ”Uppdrag granskning” ger i programmet ”De som kallades monster” en skakande bild av hur utsatta flickor mellan 12 och 16 år blivit behandlade på det statliga boendet där de tvångsvårdats.

Flera flickor berättar om våld och kränkningar som de utsatts för. I ett klipp syns hur en behandlingsassistent spottar på en intagen flicka.
Flickorna beskriver hur personalen kunde hålla fast dem orimligt hårt mot golvet.
”Kom till jobbet med mycket ilska”
– Det känns som de kom till jobbet med mycket ilska i sig och tog ut den ilskan på oss genom att göra nedläggningar. Kanske det inte var så men ingen frisk människa vill göra så mot ett barn, säger en flicka som var 13 och 14 år när hon bodde på Björkbacken till SVT:s reporter Valeria Helander.
En annan av de boende säger att hon blev våldtagen av en man i personalen i samband med att de tittade på film. Händelsen är polisanmäld och förundersökning pågår.
Stina Gustavsson, tidigare verksamhetsutvecklare på Statens institutionsstyrelse, Sis, vittnar om att flickorna ofta hade blåmärken.
– Det var mycket blåmärken där man kunde se fingrar kvar som grepp på armarna, och skrapsår där de blivit dragna, säger hon i programmet.

Stina Gustavsson fick i uppdrag att reda ut problemen på Björkbacken, men hon sa till slut upp sig från Sis efter erfarenheterna från hemmet.
”Personalen hetsar flickorna”
– Jag har sett hur personalen hetsar flickorna att bli arga. Jag har sett felaktiga avskiljningar (innebär att en person blir fasthållen eller inlåst, reds anm). Personalen uttrycker att flickorna är som monster. Det här liknar inget annat jag sett någon annanstans, säger hon.
En annan före detta verksamhetsutvecklare vid Sis, Sabina Björk, berättar för SVT:s reporter hur ett tonårsbeteende som att smälla i dörrar, bli arg och skrika kunde resultera i att män tog tag i flickan med olika grepp, tryckte ner henne mot golvet och bar i väg henne till isolering.

Händelserna på Björkbacken har anmälts många gånger, både av flickorna själva, anställda och anhöriga. Övergreppen har ändå fortsatt, enligt programmet.
Anmälningar lades ner
Sis har alltså känt till händelserna och försökt göra insatser bland annat i form av utbildning av personalen, men det har inte förbättrat situationen, rapporterar SVT.
När Jan-Eric Josefsson, senior rådgivare till generaldirektören på Sis, svarar på kritiken säger han att kraftfulla åtgärder borde ha vidtagits tidigare än vad som skedde.
– Varje ungdom som är placerad hos oss har rätt att känna sig trygg. Och här har vi uppenbart misslyckats i ett antal fall. Det är bara att beklaga, jag kan liksom inte säga mer, säger han i programmet.

Både Sabina Björk och Stina Gustavsson gjorde anmälan till Justitieombudsmannen, JO, och Ivo, inspektionen för vård och omsorg, men anmälningarna lades ner utan åtgärd.
I programmet medger Ivos jurist att myndigheten har brustit i ansvar.
När Björkbacken öppnas igen är det tänkt att det ska ske under ledning av ett annat ungdomshem, uppger SVT.
Uppdrag granskning sänds i SVT1 klockan 20.00 den 27 januari. Programmet går också att se i SVT Play.