Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flickorna skulle få stöd – men utsattes för våld

Björkbacken i Göteborg drivs av Statens institutionsstyrelse, Sis, och är ett av 22 ungdomshem i landet.
Foto: SVT
Foto: SVT

På statliga ungdomshemmet Björkbacken i Göteborg skulle unga flickor med svåra problem få hjälp och stöd.

I stället utsattes de för hot och kränkningar, misshandel och sexuella övergrepp av personalen.

Det visar ”De som kallades monster”, en granskning av SVT Nyheter Väst och ”Uppdrag granskning”.

– Jag råkade kasta saft på en man i personalen. Han drog mig mot väggen, tog struptag och gav mig två örfilar, säger en då 14-årig flicka i programmet.

I dag är ungdomshemmet Björkbacken i Göteborg tillfälligt stängt efter år av missförhållanden. Det stängdes i december 2020 och planen är att det ska öppna igen nu i början av 2021, enligt SVT.

SVT:s ”Uppdrag granskning” ger i programmet ”De som kallades monster” en skakande bild av hur utsatta flickor mellan 12 och 16 år blivit behandlade på det statliga boendet där de tvångsvårdats.

Flera flickor berättar i SVT Nyheter Västs och Uppdrag gransknings program om ungdomshemmet Björkbacken, om svåra missförhållanden på boendet.
Foto: SVT

Flera flickor berättar om våld och kränkningar som de utsatts för. I ett klipp syns hur en behandlingsassistent spottar på en intagen flicka.

Flickorna beskriver hur personalen kunde hålla fast dem orimligt hårt mot golvet. 

”Kom till jobbet med mycket ilska”

– Det känns som de kom till jobbet med mycket ilska i sig och tog ut den ilskan på oss genom att göra nedläggningar. Kanske det inte var så men ingen frisk människa vill göra så mot ett barn, säger en flicka som var 13 och 14 år när hon bodde på Björkbacken till SVT:s reporter Valeria Helander.

En annan av de boende säger att hon blev våldtagen av en man i personalen i samband med att de tittade på film. Händelsen är polisanmäld och förundersökning pågår.

Stina Gustavsson, tidigare verksamhetsutvecklare på Statens institutionsstyrelse, Sis, vittnar om att flickorna ofta hade blåmärken.

– Det var mycket blåmärken där man kunde se fingrar kvar som grepp på armarna, och skrapsår där de blivit dragna, säger hon i programmet.

Stina Gustavsson, tidigare verksamhetsutvecklare på Statens institutionsstyrelse, Sis.
Foto: SVT

Stina Gustavsson fick i uppdrag att reda ut problemen på Björkbacken, men hon sa till slut upp sig från Sis efter erfarenheterna från hemmet.

”Personalen hetsar flickorna”

– Jag har sett hur personalen hetsar flickorna att bli arga. Jag har sett felaktiga avskiljningar (innebär att en person blir fasthållen eller inlåst, reds anm). Personalen uttrycker att flickorna är som monster. Det här liknar inget annat jag sett någon annanstans, säger hon.

En annan före detta verksamhetsutvecklare vid Sis, Sabina Björk, berättar för SVT:s reporter hur ett tonårsbeteende som att smälla i dörrar, bli arg och skrika kunde resultera i att män tog tag i flickan med olika grepp, tryckte ner henne mot golvet och bar i väg henne till isolering.

Sabina Björk, tidigare verksamhetsutvecklare på Statens institutionsstyrelse, Sis.
Foto: SVT

Händelserna på Björkbacken har anmälts många gånger, både av flickorna själva, anställda och anhöriga. Övergreppen har ändå fortsatt, enligt programmet.

Anmälningar lades ner

Sis har alltså känt till händelserna och försökt göra insatser bland annat i form av utbildning av personalen, men det har inte förbättrat situationen, rapporterar SVT.

När Jan-Eric Josefsson, senior rådgivare till generaldirektören på Sis, svarar på kritiken säger han att kraftfulla åtgärder borde ha vidtagits tidigare än vad som skedde. 

– Varje ungdom som är placerad hos oss har rätt att känna sig trygg. Och här har vi uppenbart misslyckats i ett antal fall. Det är bara att beklaga, jag kan liksom inte säga mer, säger han i programmet.

Jan-Eric Josefsson, senior rådgivare till generaldirektören på Sis, svarar i programmet på kritiken mot boendet.
Foto: SVT

Både Sabina Björk och Stina Gustavsson gjorde anmälan till Justitieombudsmannen, JO, och Ivo, inspektionen för vård och omsorg, men anmälningarna lades ner utan åtgärd.

I programmet medger Ivos jurist att myndigheten har brustit i ansvar.

När Björkbacken öppnas igen är det tänkt att det ska ske under ledning av ett annat ungdomshem, uppger SVT.

Uppdrag granskning sänds i SVT1 klockan 20.00 den 27 januari. Programmet går också att se i SVT Play.