Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flickorna får pyssla - och pojkarna bowla

Bilden av schemat har spridit sig som en löpeld på olika sociala medier och skapat upprörda känslor.

Flickorna får pyssla inför alla hjärtans dag och pojkarna får gå och bowla.

Så står det på onsdagsschemat för barnen på Engelbrektskolan i Borås.

Bilden av schemat har spridit sig som en löpeld på olika sociala medier och skapat upprörda känslor.

– Vi blir lite förtvivlade över de här reaktionerna, säger Johanna Ulveström, rektor för årskurs 1-6 på Engelbrektskolan.

Under tisdagen har det förekommit upprörda diskussioner på sociala medier som Twitter och Facebook med anledning av sportlovschemat för barnen på Engelbrektskolan i Borås. Under morgondagen är det pyssel inplanerat med anledning av alla hjärtans dag - men bara för flickorna. Pojkarna får i stället gå och bowla. Indelningen av barnen har fått många att reagera och bli upprörda.

– Det var aldrig vår avsikt uppröra vare sig barnen eller föräldrarna, säger Johanna Ulveström.

Flickorna får bowla påsklovet

Enligt henne var syftet att fylla sportlovsveckan med roliga aktiviteter för barnen, aktiviteter som inte går att göra under den vanliga verksamheten.

– Och då fanns det ett begränsat antal platser för hur många som kunde följa med och bowla. När vi delade in barnen utgick vi från vad de ville. De flesta ville vara med sina kompisar, det vara det viktigaste. Därför delade vi in gruppen i tjejer och killar, säger Johanna Ulveström.

Och flickorna får sin tur att bowla de med.

- Det är redan inplanerat sedan tidigare att flickorna får åka och bowla på påsklovet i stället. Informationsmässigt har vi brutit där men barnen visste om det här, säger Johanna Ulveström.

"Lite förtvivlade"

Hon är därför besviken över reaktionerna som har spridits på nätet.

– Jag önskar att de föräldrar som blivit upprörda hade kontaktat oss så vi att vi dels hade kunnat förklara det hela och dels eventuellt kunnat göra en annan gruppindelning. Men gruppindelningen gjorde vi efter diskussion med barnen.

I framtiden kommer skolan att tänka till lite extra kring hur barn och föräldrar informeras för att undvika den här typen av missförstånd.

– Vi blir lite förtvivlade över de här reaktionerna. Vi har ingen traditionell syn på könsroller och könsmönster. Det här vara bara en praktisk lösning, säger Johanna Ulveström.