Bilden av schemat har spridit sig som en löpeld på olika sociala medier och skapat upprörda känslor.
Bilden av schemat har spridit sig som en löpeld på olika sociala medier och skapat upprörda känslor.

Flickorna får pyssla - och pojkarna bowla

Publicerad

Flickorna får pyssla inför alla hjärtans dag och pojkarna får gå och bowla.

Så står det på onsdagsschemat för barnen på Engelbrektskolan i Borås.

Bilden av schemat har spridit sig som en löpeld på olika sociala medier och skapat upprörda känslor.

– Vi blir lite förtvivlade över de här reaktionerna, säger Johanna Ulveström, rektor för årskurs 1-6 på Engelbrektskolan.

Under tisdagen har det förekommit upprörda diskussioner på sociala medier som Twitter och Facebook med anledning av sportlovschemat för barnen på Engelbrektskolan i Borås. Under morgondagen är det pyssel inplanerat med anledning av alla hjärtans dag - men bara för flickorna. Pojkarna får i stället gå och bowla. Indelningen av barnen har fått många att reagera och bli upprörda.

– Det var aldrig vår avsikt uppröra vare sig barnen eller föräldrarna, säger Johanna Ulveström.

Flickorna får bowla påsklovet

Enligt henne var syftet att fylla sportlovsveckan med roliga aktiviteter för barnen, aktiviteter som inte går att göra under den vanliga verksamheten.

– Och då fanns det ett begränsat antal platser för hur många som kunde följa med och bowla. När vi delade in barnen utgick vi från vad de ville. De flesta ville vara med sina kompisar, det vara det viktigaste. Därför delade vi in gruppen i tjejer och killar, säger Johanna Ulveström.

Och flickorna får sin tur att bowla de med.

- Det är redan inplanerat sedan tidigare att flickorna får åka och bowla på påsklovet i stället. Informationsmässigt har vi brutit där men barnen visste om det här, säger Johanna Ulveström.

"Lite förtvivlade"

Hon är därför besviken över reaktionerna som har spridits på nätet.

– Jag önskar att de föräldrar som blivit upprörda hade kontaktat oss så vi att vi dels hade kunnat förklara det hela och dels eventuellt kunnat göra en annan gruppindelning. Men gruppindelningen gjorde vi efter diskussion med barnen.

I framtiden kommer skolan att tänka till lite extra kring hur barn och föräldrar informeras för att undvika den här typen av missförstånd.

– Vi blir lite förtvivlade över de här reaktionerna. Vi har ingen traditionell syn på könsroller och könsmönster. Det här vara bara en praktisk lösning, säger Johanna Ulveström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER