Römosseskolans lärare i islamologi, Abdul Rashid Mohamed, håller delvis med i kritiken som riktats mot skolan och bekräftar att flickor som har mens inte får vara med när lektioner hålls i moskén. Foto: Johan Carlen
Römosseskolans lärare i islamologi, Abdul Rashid Mohamed, håller delvis med i kritiken som riktats mot skolan och bekräftar att flickor som har mens inte får vara med när lektioner hålls i moskén.  Foto: Johan Carlen

Flickor med mens förbjudna i moskén

Publicerad

OBS: Den här artikeln publicerades den 9 augusti 2011. Nu har den fått ny spridning på sociala medier och GT/Expressen vill förtydliga att texten alltså är från 2011.

 

 

Kvinnliga elever på Römosseskolan får varken vistas i moskén, be eller vidröra Koranen när de har mens.

Och det är inget konstigt med det, menar läraren Abdul Rashid Mohamed.

– Det är en del av den islamska läran, inget som skolan hittat på, säger han.

Abdul Rashid Mohamed, 44, är imam vid Göteborgs nyinvigda moské och lärare i islamologi vid Römosseskolan.

Har själv barn i skolan

Han har själv barn i skolan och håller delvis med i Skolinspektionens kritik. Några kränkningar eller våld från lärarnas sida säger han sig dock inte känna till.
De brister som funnits är inte så stora som påstås, anser han. Till exempel betygssättningen mellan killar och tjejer.
- Myndigheten tror att flickorna drabbats, men det är inte sant. Skolan är inte orsaken till kunskapsskillnaden mellan pojkar och flickor. Det kan finnas andra skäl.
En av de anmälningar GT redovisat handlar om menstruerande flickor. De får inte vara med när klassen läser ur koranen i skolans moské eller vid bön.
I stället tvingas de berätta för sin lärare och hela klassen att de har mens. Kränkande, menar den anonyma anmälaren.
Uppgiften stämmer.

Inte märkt att någon kränkts

- Men jag har inte märkt att någon blivit kränkt av detta, säger Abdul Rashid Mohamed. Inget barn har kommit till mig, till trygghetsgruppen, till skolsköterskan eller kuratorn.
Det handlar om en urgammal regel som krockar med modernt svenskt tänkande och som kan framstå som obegriplig för en icke muslim.

"Rit som funnits i alla tider"

Inom islam får nämligen ingen menstruerande kvinna vistas i moskéns bönerum, delta i bön eller röra vid koranen. Detta är lika känt som regeln om rituell tvagning eller att alla kvinnor bär sjal vid bönen.
- Det är en rit som funnits i alla tider och som alla muslimer känner till, slår Abdul Rashid Mohamed fast. Det är inget jag kan avskaffa.
Betyder det att kvinnan är "oren" när hon har mens?
- Jag vill inte kalla det så. Men hon ska avhålla sig från bön och att läsa i koranen då. Jag kan inte förklara varför.
Får hon be hemma?
- Ja, men den bönen är ogiltig, svarar imamen.
En annan anmälan handlar om att alla elever tvingas delta i bön, även om de inte vill.
- Tidigare var det så, säger Abdul Rashid Mohamed. Skolan har ju en muslimsk profil. Men det är borttaget sedan skollagen ändrades.

Marie Hebelius Svahn
Marie Hebelius Svahn

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER