Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flickor med mens förbjudna i moskén

Römosseskolans lärare i islamologi, Abdul Rashid Mohamed, håller delvis med i kritiken som riktats mot skolan och bekräftar att flickor som har mens inte får vara med när lektioner hålls i moskén.
Foto: Johan Carlen

■■ OBS: Den här artikeln publicerades den 9 augusti 2011. Nu har den fått ny spridning på sociala medier och GT/Expressen vill förtydliga att texten alltså är från 2011.Kvinnliga elever på Römosseskolan får varken vistas i moskén, be eller vidröra Koranen när de har mens.

Och det är inget konstigt med det, menar läraren Abdul Rashid Mohamed.

– Det är en del av den islamska läran, inget som skolan hittat på, säger han.

Abdul Rashid Mohamed, 44, är imam vid Göteborgs nyinvigda moské och lärare i islamologi vid Römosseskolan.

Har själv barn i skolan

Han har själv barn i skolan och håller delvis med i Skolinspektionens kritik. Några kränkningar eller våld från lärarnas sida säger han sig dock inte känna till.
De brister som funnits är inte så stora som påstås, anser han. Till exempel betygssättningen mellan killar och tjejer.
- Myndigheten tror att flickorna drabbats, men det är inte sant. Skolan är inte orsaken till kunskapsskillnaden mellan pojkar och flickor. Det kan finnas andra skäl.
En av de anmälningar GT redovisat handlar om menstruerande flickor. De får inte vara med när klassen läser ur koranen i skolans moské eller vid bön.
I stället tvingas de berätta för sin lärare och hela klassen att de har mens. Kränkande, menar den anonyma anmälaren.
Uppgiften stämmer.

Inte märkt att någon kränkts

- Men jag har inte märkt att någon blivit kränkt av detta, säger Abdul Rashid Mohamed. Inget barn har kommit till mig, till trygghetsgruppen, till skolsköterskan eller kuratorn.
Det handlar om en urgammal regel som krockar med modernt svenskt tänkande och som kan framstå som obegriplig för en icke muslim.

"Rit som funnits i alla tider"

Inom islam får nämligen ingen menstruerande kvinna vistas i moskéns bönerum, delta i bön eller röra vid koranen. Detta är lika känt som regeln om rituell tvagning eller att alla kvinnor bär sjal vid bönen.
- Det är en rit som funnits i alla tider och som alla muslimer känner till, slår Abdul Rashid Mohamed fast. Det är inget jag kan avskaffa.
 Betyder det att kvinnan är "oren" när hon har mens?
- Jag vill inte kalla det så. Men hon ska avhålla sig från bön och att läsa i koranen då. Jag kan inte förklara varför.
Får hon be hemma?
- Ja, men den bönen är ogiltig, svarar imamen.
En annan anmälan handlar om att alla elever tvingas delta i bön, även om de inte vill.
- Tidigare var det så, säger Abdul Rashid Mohamed. Skolan har ju en muslimsk profil. Men det är borttaget sedan skollagen ändrades.