Gå till innehåll

Flickans ord om häxprocessen

Foto: Leif Gustafsson

BORÅS/MALMÖ. Styvmamman anklagade den då tolv­åriga Boråsflickan för att vara en häxa.

När familjens pastor inte lyckades med uppdraget att driva ut flickans "demoner" skickades hon till en pastor i Malmö.

I dag inleds rättegången mot styvmamman, flickans pappa och de båda kristna pastorerna.

Under flera år pekades den nu 14-åriga flickan ut som häxa av sin egen familj. Enligt åtalet beskyllde styvmamman henne för att ha flugit till Afrika och ätit upp styvmammans bror.

Nu skulle flickan förhäxa alla människor i Sverige.

Fick knappt någon mat

Av förhören med flickan framgår att hon under vintern 2009/2010 tvingades till kyrkan The Rivers lokaler i Trandered utanför Borås för att bekänna sina synder. Hon hade då nekats ordentlig kost under lång tid och magrat mycket.

Under gudstjänsten ska prästerna ha mässat om Gud medan flickan utmattad föll ihop på golvet. En församlingsmedlem tros ha filmat hela skeendet.

- Det kan ha varit så att hon legat på golvet. Det är inte ovanligt att folk ligger på golvet när Gud rört vid dem, säger församlingsmedlemmen i förhör.

Kränkningarna pågick även i hemmet. Enligt åtalet fick flickan inte lämna sitt rum ens för att hämta vatten, för då kunde styvmamman hota henne med kniv. Förklaringen var att man trodde att flickan skulle "sprida demoner i huset".

Brändes med heta knivar

Hon ska också ha bränts med upphettade knivar och hållits vaken om nätterna med musik.

- Hade jag bott kvar där så kanske jag inte hade funnits, suttit här i dag och pratat... Antingen hade jag dött eller varit på psykhemmet, säger 14-åringen i förhör.

I vardagen var fotbollen hennes räddning. Varje dag sprang hon ut för att spela boll - med vem som än var ute på gården.

- Det var mitt sätt att vara för att slippa att bli drabbad av någonting.

Styvmamman ska bland annat ha sett syner vilket sågs som bevis för att flickan var en häxa.

Till slut skickades flickan till en pastor i Malmö som skulle driva ut hennes demoner.

Enligt åtalet omringades hon där av tiotalet personer som ledda av Malmöpastorn skanderade "Holy ghost fire" i sina försök att driva ut häxan med gudomlig eld.

Det ska ha pågått varje dag under en vecka, till sent in på natten.

Bor i fosterfamilj

Flickan bor i dag hos en fosterfamilj på annan ort. Hon medverkar i rättegången via videoförhör.

- Hon gör det här för att visa andra flickor som är i samma situation att det går att komma ur detta för det finns ett stort mörkertal som är utsatta, säger advokat Malin Rosenfeldt.

Till DN säger kammaråklagaren Daniel Larson:

- En positiv bieffekt av det här åtalet kan bli att det synliggör människor som blivit utsatta för det här.

Rättegången ska pågå i två veckor. De åtalade nekar till brott. KvP har sökt de misstänktas försvarsadvokater.

Boråspastorns advokat Annika Stanislaus:

- Jag och min klient väljer att inte uttala oss utan ni får följa rättegången.

KvP har även sökt representanter för The River och kyrkan i Malmö.

FAKTA

BRÄNDES MED VARMA KNIVAR

Flickan berättar i förhör om hur hon filmades under andeutdrivningarna och hur styvmamman och Borås-pastorn dunkade hennes huvud i golvet och soffkanten. Borås-pastorn ska enligt flickans vittnesmål även ha instruerat familjen att värma upp en kniv på spisplattan som de sedan skar flickan med i hemmet.


HÖLLS VAKEN MED GOSPELMUSIK

På nätterna tvingades flickan lyssna på gospelmusik i hörlurar, omringad av målade bilder på Jesus - som hade fästs på samtliga väggar i flickrummet.

- Det skulle jag lyssna på så att jag inte skulle flyga, du vet om man är häxa så flyger man till häxeriet. Där gör man sina grejer, äter människor, slaktar och allt vad det är, säger hon.


FICK SKULDEN FÖR BRODERNS SKADA

När brodern blev skadad under en fotbollsmatch fick 14-åringen skulden. Som straff fick hon under tre dygn sitta på golvet hos Boråspastorn i en tortyrliknande process. Hon ska inte ha fått någon mat under tiden, och även tvingats vara utan vatten i två dygn.