Den 15-åriga svenska flickans familj berättar om svåra tiden: "Det har varit en jobbig tid för alla".Den 15-åriga svenska flickans familj berättar om svåra tiden: "Det har varit en jobbig tid för alla".
Den 15-åriga svenska flickans familj berättar om svåra tiden: "Det har varit en jobbig tid för alla".
Flickan fritogs i Mosul i Irak.Flickan fritogs i Mosul i Irak.
Flickan fritogs i Mosul i Irak.

Flickans familj efter beskedet: "Lättnad"

Publicerad

Den 15-åriga västsvenska flickan hölls fången av terrorgruppen Islamiska staten - men blev fritagen.

För familjen är en lång tids ovisst lidande över.

– Det har varit ett helvete. För första gången på länge känner jag hopp, säger en anhörig i Sverige.

Det var i maj förra året som den då gravida flickan försvann från sitt fosterhem i en stad i Västsverige.

I kurdisk tv berättar flickan hur hon tillsammans med sin pojkvän tog sig till Danmark och sedan vidare genom Tyskland, till Bulgarien och slutligen Turkiet.

– Därifrån gick vi till Syrien och kontaktade Daesh. Från Syrien kördes jag och några andra till staden Mosul, säger flickan i tv-klippet.

"En stor lättnad"

Hon ska ha övertalats av sin pojkvän att ansluta sig till Islamiska staten, IS. I förra veckan fritogs flickan nära den irakiska staden Mosul av kurdiska säkerhetsstyrkor efter att ha varit hos terrororganisationen sedan i somras, det uppger kurdiska myndigheter.

Nu hoppas familjen att den utdragna mardrömmen är över.

– Jag känner en stor lättnad om det verkligen är så att hon är frihet. Jag har tvivlat på om vi får se henne någon gång igen. Det har varit väldigt jobbigt, säger en anhörig som berättar att ovissheten varit det mest olidliga.

– Det har varit en jobbig tid för alla. Vi har tvingats leva med att inte veta någonting överhuvudtaget. Det är inte lätt när ett barn bara försvinner.

"Ett så snällt barn"

Släktingen beskriver hur flickan under tiden hos IS ringde hem till familjen.

– Då hörde vi hur det small i bakgrunden hela tiden. Hon ringde för att hon hade ångrat sig. Hon gillade inte att de bombade.

Den anhörige säger att flickan som över en natt förändrades när hon träffade pojkvännen.

– Det är han som övertalade henne. Hon visste säkert ingenting. Hon var ett så snällt barn, en normal liten flicka. När man är 14 så lyssnar man inte på nyheterna, man har så mycket annat i huvudet.

Nu hoppas släktingen på ett snabbt återseende med flickan, som ska ha fött ett barn under sin tid hos IS.

– Det är en stor lättnad att jag förhoppningsvis får träffa henne igen. Det är en helvetes upplevelse när en 14-årig flicka försvinner. Jag hoppas att hon fattar att hon hade ett tryggt hem.

 

 

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER