Den 15-åriga svenska flickan berättar om livet hos terrororganisationen.Den 15-åriga svenska flickan berättar om livet hos terrororganisationen.
Den 15-åriga svenska flickan berättar om livet hos terrororganisationen.
Flickan fritogs i Mosul i Irak. Foto: Google earthFlickan fritogs i Mosul i Irak. Foto: Google earth
Flickan fritogs i Mosul i Irak. Foto: Google earth

Flickan berättar om livet hos terroristerna

Publicerad

Hon övertalades av sin pojkvän att ansluta sig till IS.

Nu berättar den svenska 15-åringen för kurdisk tv om tiden hos terrororganisationen.

– Det var ett mycket svårt liv, säger hon.

Det var i förra veckan som den 15-åriga svenska flickan fritogs från IS av kurdiska säkerhetsstyrkor efter att ha varit hos terrororganisation sedan i somras.

På tisdagskvällen talade hon ut i kurdisk tv om tiden hos IS och hur hon övertalades att åka dit.

När flickan var i 14-årsåldern slutade hon skolan. Samtidigt lärde hon känna sin blivande pojkvän, som snart började tala om islam och IS med henne.

– Jag visste ingenting om islam och Daesh. Sedan sade han att han vill ansluta sig till Daesh. Jag följde med honom, säger hon.

Ringde mamma

Hon beskriver hur paret i maj förra året tog tåget till Danmark och sedan tog sig vidare genom Tyskland, till Bulgarien och slutligen Turkiet.

– Därifrån gick vi till Syrien och kontaktade Daesh. Från Syrien kördes jag och några andra till staden Mosul, säger svenskan.

Hon inkvarterades i en bostad utan el och rinnande vatten i Mosul:

– Det var ett mycket svårt liv. Det skilde sig oerhört mycket från livet i Sverige. Det enda jag gjorde var att sitta hemma hela dagarna.

I höstas lyckades hon ringa sin mamma i Sverige och förklara att hon ville komma hem. Svenskans familj kontaktade regeringen och därefter fick de kurdiska säkerhetsmyndigheterna i Kurdistan slutligen uppdraget att försöka fria henne.

Nu ser 16-åringen fram emot att träffa sin familj igen.

– Jag är oerhörd glad över att jag snart ska återförenas med min familj i Sverige, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER