Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flicka svårt skadad efter kraftig elstöt

Natten till lördag skadades en flicka i 15-årsåldern allvarligt, efter en kraftig elstöt. Händelsen inträffade vid en tågbro i Vänersborg och flickan fördes till Universitetssjukhuset i Linköping för intensivvård.Foto: Robin Aron

VÄNERSBORG. En 15-årig flicka i Vänersborg skadades allvarligt efter en kraftig elstöt, natten till lördag.

Flickan klättrade tillsammans med en kompis upp på en tågbro för att fotografera soluppgången, när hon fick 16 000 volt i sig och handlöst föll i vattnet. Hennes kompis hoppade efter och simmade in med henne till land. Nu vårdas flickan på intensivavdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping.

– De var väldigt glada för att de hade fått sommarlov och tyckte det var fint med solen som de ville fota, berättar en anhörig till den skadade flickans kompis.

Klockan 03.47, natten till lördag, kom larmet om att en 15-årig flicka fått en kraftig elstöt. Olyckan skedde på en tågbro på Hantverkaregatan, i området Blåsut i centrala Vänersborg. Flickan, som just fått sommarlov och var på väg hem från ett firande, klättrade upp på tågbrons ställning för att fotografera soluppgången. Med sig hade hon en vän.

– Bron är en genväg som alla tar till andra sidan Vänersborg, berättar en anhörig till den skadade flickans kompis.

Kamraten är efter händelsen chockad men har till sina anhöriga kunnat berätta vad som hänt. Hon säger att ungdomarna kom i kontakt med en högspänningsledare när de skulle klättra ner från bron. Enligt den anhöriga bar den skadade flickan en klocka som kan ha varit det som kom i kontakt med ledningen. Efter att ha fått tusentals volt i sig, föll flickan handlöst ner i vattnet.

– Det ska ha varit runt 16 000 volt, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman.

– Flickan hade en stor klocka på sig och tog tag i något när det plötsligt small. Hon låg i vattnet med ansiktet neråt och armarna ut. Kompisen var helt chockad, men hoppade efter, berättar kompisens anhörig.

Tillståndet allvarligt

Kompisen som hoppade i vattnet räddade förmodligen livet på sin vän. Med den skadade femtonåringen i armarna simmade hon med sin kompis till en pir där hon kunde gå i land och be tre förbipasserande personer att larma ambulans. Insatsen kallades av ambulanspersonalen på plats för ett hjältedåd, berättar personen.

– Hon är verkligen en hjälte. Den skadade flickan var vid medvetande och berättade för sin kompis att hon hade väldigt ont, men inte hade någon känsel i kroppen. Hon kunde inte röra sig.

Flickan som först fördes med allvarliga brännskador till ett sjukhus i närheten, transporterades senare med helikopter till Universitetssjukhuset i Linköping. Nu är hon inlagd på intensivvårdsavdelningen som är specialiserat på att ta hand om svåra brännskador, och flickan hade enligt kompisens anhörig vaknat på söndagseftermiddagen.

– Enligt ambulanspersonalen är det livshotande om man får brännskador som är 18-procentiga. Här ska det ha varit 80-procentiga. Men eftersom flickan föll ner i vattnet kan det ha räddat hennes liv, då det har en direkt kylande effekt, säger Mattias Hasselström, inre befäl i Trollhättan.

Sent informerade

I nuläget finns inga misstankar om brott, men polisen utreder olyckan.

– Vi har lämnat över till en specialavdelning som får ta ställning till om man ska inleda en förundersökning, säger Tobias Land.

Enligt flera personer som GT har pratat med, så är det inte ovanligt att folk korsar tågbron för att ta sig över till andra sidan. Andreas Höglund, 24, är ofta i området och fiskar, och känner väl till platsen.

– Många använder den varje dag. Det är närmaste vägen att ta sig till andra sidan Vänersborg om man är vid platsen och kommer man exempelvis till stationen i närheten blir bron en stor genväg, berättar han.

Han ser dagligen folk som leder cykeln över bron och tycker säkerheten runtomkring är mjäkig.

– Stängslet är uppklippt och det är väldigt lätt att ta sig igenom. Det räcker inte med stängsel. Det kommer klippas upp igen och säkerheten som finns är att man hör tåget en bra bit innan det kommer, berättar Andreas.

Oliver Hallonsten som dagen efter var vid gästhamnen, har samma upplevelser.

– Alla går på spåren. Det är för långt att gå till närmaste bro, säger han.

"Inträffar fel"

Trots att olyckan larmades vid 03-tiden, fick inte polisen kännedom om ärendet förrän flera timmar efteråt.

Enligt SOS Alarm så brukar inte polis meddelas om ärendet bedöms vara ett vårdfall. Men enligt lagen om skydd om olycka, ska polisen kopplas in samtidigt som räddningstjänsten gör det - och i Vänersborg var både ambulans och räddningstjänst på plats.

– Det är klart att det inträffar fel, även om jag inte har en aning om vad det här ärendet är i detalj. När personer ringer in så är de stressade och det beror på vad som kommer fram i samtalet och hur ärendet bedöms. Man har ju standardiserade frågor och här har man kommit fram till att polisen inte ska kopplas in, säger Ronald Krantz, presstalesman på SOS Alarm.

– Men med facit i hand efteråt så kan man gå tillbaka och titta på ärendet igen och bedöma att polisen bör kopplas in, fortsätter han.

Vill öka säkerheten

Andreas Höglund hoppas nu att säkerheten på platsen höjs. Han vill se en säkrare övergång på bron.

– Man måste det göra möjligt för gångtrafik att ta sig över ändå. Ett nytt staket kommer att bli uppklippt och det är för långt för att gå till den andra bron och ta sig över. Hoppas verkligen att tjejen klarar sig.

– Flickan hade både inre och yttre skador och kompisen är fortfarande i chock och gråter väldigt mycket. Det är så hemskt, men väldigt tur att flickan fick hjälp upp på land, säger kompisens anhörig.