Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flicka skulle skyddas från våld – kan ha kidnappats

Familjen präglas av hederskultur, enligt stadsdelsnämnden
Sten-Rune Timmersjö, chef över polisens rotel för grova brott i Fyrbodal.Foto: JONATHAN BERNTSSON

Den försvunna nioåriga flickan sattes i skydd efter larm om hedersförtryck.

Polisen misstänker att hon kidnappats och kan ha förts ut ur landet.

Nu väcks kritik mot socialtjänsten, som en advokat menar har ”tappat kontrollen över barnen”.

När polisen inledde utredningen upptäcktes att två av hennes syskon är försvunna – sedan i somras.

– Jättekonstigt, säger Sten-Rune Timmersjö på polisen.

Flickan försvann klockan halv sex på tisdagskvällen från ett familjehem i Bohuslän där hon var placerad.

– Hon skulle ut och springa. Och är sen inte anträffad efter det, säger kommissarie Annette Timm Preinfalk.

Polisen misstänkte tidigt att hon blivit bortförd och försvinnandet rubricerades som misstänkt människorov.

Flickan hade varit placerad på familjehemmet sedan hon akut omhändertagits den 13 maj i år efter beslut av stadsdelsnämnden Angered. Då omhändertogs även ytterligare två äldre syskon, en flicka och en pojke som är i de yngre tonåren. 

Enligt socialtjänstens utredning har barnen farit illa under flera år.

”Barnen lever i en familj som präglas av en hederskultur och bristerna i hemmet innebär att det finns en påtaglig risk för att barnens hälsa och utveckling allvarligt kan komma att skadas”, skriver stadsdelsnämnden.

”Riskerat att dö”

En av flickorna beskrev våldet som pojken utsattes för som ”så allvarligt att han har riskerat att dö”. 

Pappan i familjen är ostraffad men enligt den dokumentation som finns, då mamman bland annat ansökt om skyddat boende, har våld utövats mot barnen under bland annat 2014 och 2016. 

Såväl mamman som barnen har dock senare tagit tillbaka sina anklagelser, vilket avfärdats med att barnen känner ”lojalitetstryck gentemot sina vårdnadshavare”. 

En närstående till familjen, som vittnat till föräldrarnas fördel i rätten, säger att anklagelserna är gripna ur luften.

– Det är för mig totalt obegripligt att de blivit anklagade för detta. Jag har haft mycket kontakt med dem och aldrig sett något sådant. 

– De har också sagt att det aldrig skulle vara aktuellt att bryta mot lagen och försöka hämta barnen. 

Förvaltningsrätten beslutade dock i början av juli att barnen ska tvångsomhändertas enligt LVU, lag med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Förvaltningsrätten i Göteborg.Foto: LOVISA WALDECK

På torsdagen, två dagar efter försvinnandet, kom kammarrättens dom där man avslog föräldrarnas överklagande och slog fast att barnen ska vara fortsatt tvångsomhändertagna. 

Två anhållna

Advokat Robert Arrelid, som företrätt nioåringen och ytterligare ett av barnen, har i rättsprocessen varit kritisk mot beslutet om omhändertagande och lyft fram att uppgifterna om våld tagits tillbaka. Han säger nu att han inte känner till några detaljer om nioåringens försvinnande. 

– Det har kommit in uppgifter till kammarrätten om detta i samband med domen, men mer känner jag inte till. 

Polisen arbetar nu, enligt uppgift till GT, efter en teori om att minst en av föräldrarna är inblandade i flickans försvinnande och har velat föra henne ut ur landet.

Familjen är ursprungligen från Irak.

Två personer sitter anhållna misstänkta för delaktighet i flickans försvinnande.

Polisen vill inte uppge vilken relation dessa har till flickan, men på fredagskvällen bekräftade flickans pappas advokat för P4 Väst att det är föräldrarna som anhållits.

Han uppger också att föräldrarna greps på flygplatsen Landvetter utanför Göteborg, samt att klienten nekar till misstanken.

Flickan tros ha försvunnit i ett fordon, så som en bil eller en buss. 

– Vi vet att hon har en längtan till sina föräldrar. Vi vet att socialtjänsten placerat henne och det finns alltid en anledning till det. Vi ser inte att det är någon som bara ryckt in henne i ett fordon, säger kommissarie Annette Timm Preinfalk.

Polisen tror att det finns en risk att flickan förs ut ur landet.

– Det är en dörr vi har öppen. Vi kan inte säga att det inte är så. Familjen är inte ursvensk från början så den dörren är öppen. Det är inte ovanligt numera att man för ut barnen ur landet i samband med såna här beslut. Men vi jobbar brett med många ingångar.

När polisen tidigare i veckan började utreda försvinnandet framkom även att hennes båda äldre syskon är försvunna från sina respektive boenden.

Detta har, trots att de ska ha avvikit redan i somras, inte polisanmälts.

Annette Timm Preinfalk.Foto: TV3

Polisen kritisk

Sten-Rune Timmersjö, chef över polisens rotel för grova brott i Fyrbodal, är kritisk.

– Det har tydligen inte gjorts någon polisanmälan om det utan det upptäcktes i går. Så vi har nu skrivit en anmälan om det. En av dem försvann i juli. Det är jättekonstigt och vi vet inte hur det har kunnat gå till och hur det hanterats av socialtjänsten. Väldigt konstigt. 

– Vi ska undersöka det närmare nu, men det är svårt att i efterhand ta reda på vad som hände i somras. Vi får se om vi kan få någon vistelseort på dem så får vi jobba utifrån det sen. 

GT har också tagit del av ett brev som pappans advokat Ulf Ahlstedt skrev till rätten dagen efter försvinnandet. Han är i brevet mycket kritisk mot socialtjänsten och menar att stadsdelsnämnden, som är hans motpart från kommunen i rätten, tappat kontrollen över barnen:

”Enligt min mening har - om uppgifterna är riktiga - stadsdelnämnden helt tappat kontroll över situationen för barnen. Nu måste helt andra åtgärder vidtas än omhändertagande enligt LVU för att säkerställa barnen omvårdnad och trygghet.”

Socialtjänsten kommenterar inte

Ansvarig för barnens placeringar är stadsdelsnämnden och socialtjänsten i Angered.

Arne Wiik är sektorschef på individ- och familjeomsorg samt funktionshinder inom Angereds stadsdelsförvaltning.

– Om sånt här inträffar, och det är våra klienter, så är det klart jag känner till det. Och blir informerad om det och informerar mig om vad vi gör. Men jag diskuterar inte det med media, det känns inte seriöst. 

– Jag kan inte diskutera ärenden. Jag närmar mig inte något som kan tolkas som sekretessbrott. 

GT har sökt pappan, vars mobiltelefon dock är avstängd. 

Advokaten Ulf Ahlstedt säger att han inte har tid att kommentera.

– Det är väldigt stressigt nu.