Flicka mördad – föräldrarna skyller på varandra

Åklagaren Barbro Brännlund är tveksam till om det kommer gå att väcka åtal i målet: "Utredningsläget är lite för oklart".
Foto: THOMAS CARLGREN
Flickan avled på centralsjukhuset i Karlstad
Foto: MATS ENDERMARK

Polisen misstänker att den fem månader gamla flickan blivit mördad – och åklagaren är säker på att det är någon av föräldrarna som orsakat hennes död.

Men ingen av dem kommer, av allt att döma, att ställas inför rätta.

– De skyller på varandra, säger kriminalkommissarien Jonny Thomann.

I mitten av juni dog ett litet spädbarn – en flicka som bara var fem månader gammal – på Centralsjukhuset i Karlstad. Skadorna som hon avled av ska hon ha tillfogats på ett asylboende i en annan värmländsk kommun.

I den mordutredning som polisen bedriver finns det två misstänkta: en kvinna i 30-årsåldern och en man i 20-årsåldern. Enligt chefen över polisens avdelning för grova brott i Värmland, Jonny Thomann, rör det sig om flickans mamma och pappa.

– Båda två är misstänkta, men de skyller på varandra. Att någon har dött av någon annans handhavande är fullständigt klart, men vi vet inte vem som gjort vad, säger Jonny Thomann.

Är ingen annan

I somras rapporterade Nya Wermlands-Tidningen att de två medgett att de befann sig i rummet vid den tidpunkt som flickan fick de skador som ledde fram till hennes död. De har suttit frihetsberövade, men släpptes ur häktet för en månad sedan.

Då fick polis och åklagare ta del av obduktionsprotokollet och misstankarna försvagades.

– Misstankarna har försvagats snarare än stärkts för var och en utav dem. De har olika versioner om vad det är som har hänt, säger åklagaren Barbro Brännlund.

Men ni är säkra på att det är någon att de här två som begått handlingen som ledde fram till barnets död?

– Ja, det kan vi säga med säkerhet.

Är det uteslutet att det är någon annan?

– Ja, det är det. Problemet är att vi ska kunna visa vem det är som har gjort det. Det är det som vi håller på och jobbar med.

Fattar beslut inom kort

Några få utredningsåtgärder återstår innan Barbro Brännlund fattar beslut om hon ska väcka åtal mot någon av föräldrarna.

Om så inte blir fallet läggs förundersökningen ner.

– Kommer det så långt att vi kan väcka åtal är det ganska nära i tid, för vi har i princip gjort allt som vi kan göra. Problemet är att utredningsläget är lite för oklart och jag har svårt att tro vi kommer ända fram. Men vi kan inte säga det ännu, säger Barbro Brännlund.