Flicka misstänks ha könsstympats i Sverige – pappan anhållen

Publicerad

Polisen misstänker att en minderårig flicka blivit könsstympad i Sverige.

Nu, flera år senare, har hennes pappa anhållits.

– Flickan var under 15 när vi tror att det ska ha inträffat, säger åklagaren Mats Ihlbom.

En man har anhållits misstänkt för brott mot lagen av könsstympning av kvinnor och grov fridskränkning. Han är hemmahörande i Västsverige.

– Vi har pratat med en av hans döttrar och efter samtalet och lite utredningsåtgärder har misstankarna framkommit, säger åklagaren Mats Ihlbom.

Flickan var under 15 år när den misstänkta könsstympningen begicks, vilket Göteborgs-Posten först rapporterade om.

– Det är svårt för oss att veta, men vi tror att det var för ett par tre år sedan. Det är ingenting som är belagt, men vi misstänker att det skett i Sverige, säger Mats Ihlbom.

Nekar till brott

Flickan tog, säger Mats Ihlbom, kontakt med en person på skolan hon går på.

– Som jag ser det har hon under en längre tid utsatts för misshandel i hemmet av pappan. Hon pratade med det om en person på skolan, säger Mats Ihlbom.

Pappan nekar till brott.

– Vad gäller henne så vet han inte, säger han, säger Mats Ihlbom.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER