Flicka misshandlades – nu släpper polis fallet

Klockan 17.40, måndagen den 7 mars, larmades polis till Hamntorget i Kungsbacka.
Foto: Henrik Jansson
Fallet fick stor uppmärksamhet i hela Sverige.
Foto: Henrik Jansson

Polisen lägger ner förundersökningen av den uppmärksammande misshandeln av en 16-årig flicka från Kungsbacka.

– Det kan inte ha gått till så som flickan beskriver det, säger Anders Wiss, polischef i Kungsbacka.

Klockan 17.40, måndagen den 7 mars, larmades polis till Hamntorget i Kungsbacka, där en 16-årig flicka uppgav sig ha blivit misshandlad av tre okända män i 25-årsåldern. Hon fick föras akut till sjukhus.

Fallet fick stor uppmärksamhet i hela Sverige, men nu läggs alltså förundersökningen ner, vilket Kungsbackaposten var först med att rapportera om.

Misshandeln kan inte ha skett på det sätt som flickan påstår, enligt polisen.

Anders Wiss, polischef i Kungsbacka, utvecklar:

– Vi har kommit till vägs ände. Vi har uttömt alla möjligheter och pratat med alla som går att prata med. Den tekniska undersökningen visar inte heller någonting. Om man handgripligen tar i en person så bör man lämna DNA efter sig, men några sådana spår har vi inte hittat.

Inga vittnen

För GT har flickan berättat hur hon blev förföljd av en bil, efter att ha gått av bussen i centrala Kungsbacka. Bilen ska ha krypkört bredvid henne i samma takt som hon gick, och när hon försökte fly från platsen följde gärningsmännen efter och överföll henne.

– En av killarna säger: om jag gör motstånd så kommer jag få ångra det. Sen tar en annan kille tag i mig och knuffar mig tre gånger mot väggen och sen får jag två slag i ansiktet. Sen stack de. Jag blev jättechockad. Sen kom min kompis och såg att jag var slagen då ringde hon polis och ambulans, berättade flickan från sjukhussängen.

Men enligt Anders Wiss går hennes berättelse inte ihop:

– Jakten, misshandeln och samtalet ryms inte inom den tidsperiod som finns angiven. Det finns heller inga vittnen. Ingen som har hört eller sett något på platsen. Det enda vi har haft att jobba med är flickans egen utsago, och den stämmer inte, säger han

Mamman kritisk

Rättsintyget visar dock att flickan har fått skador, och att de troligtvis har orsakats av knytnävsslag. Men trots att polisen avfärdar flickans version av händelsen, kommer man inte att upprätta en ny förundersökning för att ta reda på vem som i så fall ligger bakom misshandeln.

– Nej, det kommer vi inte att göra. Vi har hört alla som går att höra, och flickan håller fast vid sin version, säger Anders Wiss.

Flickans mamma, Caterina, är kritisk mot polisens utredningsarbete. Hon fick tidigt en magkänsla av att man tänkte lägga ned förundersökningen – signaler om det skickades redan i början av april, hävdar hon.

– Vad de har gjort sedan dess kan man ju undra, säger Caterina.

Hon upplever också att hennes dotter har blivit dåligt bemött av polisen.

– Jag har suttit med när hon har förhörts, och jag tycker inte att det har skötts bra. Hon har känt sig ifrågasatt och på goda grunder, säger Caterina.

Inte sparat på krutet

Anders Wiss kommenterar:

– Jag kan förstå att hon, som mamma, är besviken över att vi inte har lyckats lösa det här. Men samtidigt tycker jag att det är konstigt att hon redan från början utgick från att vi skulle lägga ned förundersökningen. Vi har satsat stora resurser på att ta reda på vad som har hänt. Vi har inte sparat på krutet, säger polischefen.

Caterina berättar att hennes dotter i dag är så gott som återställd fysiskt, men att det är svårt att säga hur all uppståndelse kommer att påverka henne psykiskt framöver.

– Utan att vilja det blev min dotter ett ansikte utåt för en massa strömningar och oro i samhället. Nu måste hon möta vardagen, i lilla Kungsbacka, och det kan nog bli tufft. Men hon är en tuff tjej, säger Caterina.