Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flicka hotade poliser med stulet jaktgevär

Flickan kom ut ur husvagnen – beväpnad med ett hagelgevär som hon riktade mot flera polisen. Husvagnen på bilden är inte den aktuella.
De båda vapnen stals vid ett inbrott i augusti förra året. Foto: Polisen
I ett skåp i husvagnen förvarades skotten som hörde till vapnen. Foto: Polisen
Gevären förvarades i sina fodral under en säng i husvagnen innan det ena vapnet togs fram för att hota polisen. Foto: Polisen

För att komma undan polisen riktade en flicka i 15-årsåldern ett jaktvapen mot fyra poliser i Vänersborg.

En av polismännen fruktade för sitt liv när han var cirka 30 centimeter från vapnet.

Till sist gav flickan upp och hon är nu åtalad för hot mot tjänsteman, grovt vapenbrott, främjande av flykt och narkotikabrott.

Det var i februari i år som händelsen ägde rum i Vänersborg när en polispatrull skulle kontrollera en husvagn där det skulle finnas ungdomar som rymt från ett behandlingshem och därmed var efterlysta.

I husvagnen påträffades först en yngre och en äldre kvinna som till en början inte ville släppa in polismännen i vagnen. När polismannen till slut tilläts komma in i vagnen hittade de ytterligare tre killar som fanns där inne. Killarna fördes ut ur vagnen och sattes i en av polisbilarna. En av polismännen kontrollerade husvagnen och drog bort ett draperi och plötsligt stod han öga mot öga med den nu åtalade flickan. I händerna hade hon ett jaktvapen.

Hon hade kolven vid sin högra höft och höll den vid avtryckaren med handen. Den andra handen höll hon runt pipan när hon först riktade vapnet mot polismannens mage för att sedan rikta den mot hans ansikte. Pipans mynning befann sig max 30 centimeter bort men polismannen lyckades fösa undan pipan.

"Jag skjuter"

Flickan skrek "jag skjuter" och polismannen fattade då tag om sitt eget vapen. I förhör har han berättat att han fruktade för sitt eget liv "Nu kommer hon skjuta och jag kommer dö", "Jag gjorde mig beredd på att ta ett skott" har han berättat i förhören. För att minimera eventuell skador från skott sänkte han kroppen så att ett skott skulle ta i skyddsvästen i stället för i skrevet eller i ansiktet. Samtidigt kastade hans sig mot husvagnens dörr och kunde ta sig ut och springa därifrån.

Patrullen hade larmat om förstärkning och till slut lyckades de fyra polismännen få läget under kontroll när flickan till slut gav upp och lade ifrån sig vapnet. Då hade hon gått omkring utanför husvagnen med vapnet på höften och riktat det mot polismännen. Flickan kunde gripas, men då hade killarna som satt i polisbilen försvunnit från platsen.

Ville bara skrämmas

Den nu åtalade flickan erkänner grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Hennes avsikt var att frita sig själv och sina kompisar med vapnet. Det var inte meningen att skjuta någon polisman, hon ville bara skrämmas.

Vapnet var tillsammans med ett annat vapen stulet i en bostad i augusti förra året. Det andra vapnet hittades under sängen i husvagnen och skotten låg i ett skåp.

Flickan är nu misstänkt för hot mot tjänsteman, grovt vapenbrott, främjande av flykt och ringa narkotikabrott.

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.