Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera vårdcentraler blir utan vaccindoser

Upp till 25 procent av blodgivarna har antikroppar mot covid-19.
Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regionen larmar om att flera vårdcentraler blir utan vaccindoser de kommande veckorna.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Västra Götalandsregionen har inlett vaccineringen av fas 4.

Men nu larmar regionen om minskade leveranser av vaccindoser till den första dosen.

– Flera vårdcentraler i regionen kommer att bli utan vaccin de kommande veckorna, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen.

Den 10 maj meddelade VG-regionen att det som i folkmun kallas ”massvaccinationen”, egentligen fas 4, kunde inledas en vecka tidigare än planerat.

Detta eftersom vaccintillgången varit god de senaste veckorna.

Men bara några dagar efter att regionen börjat med vaccineringen av fas 4 larmar de nu om minskad vaccintillgång.

– Veckan som kommer (vecka 20 reds. anm.) är det hyfsad god tillgång, men det är väldigt många vaccin till den andra dosen. Det är först vecka 21 och 22 som det blir en dålig vaccintillgång, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i regionen.

Totalt räknar man att få cirka 65 000 doser till nästa vecka.

Flera anledningar till vaccinbristen

Att färre kommer att kunna erbjudas sin första dos framöver, har två förklaringar.

Dels kommer en stor del av vaccinet att gå till de som redan har fått sin första dos och som nu väntar på sin andra. Dels påverkas tillgången på Pfizer och Modernas vaccin av Folkhälsomyndighetens riktlinjer kring vaccinet från Astra Zeneca: Den som är under 65 år och som har fått en dos med Astras vaccin ska erbjudas ett annat vaccin i dos två. 

– Då blir det att de tar från en person som skulle ha fått Pfizer eller Moderna i sin första dos, och som nu får vänta i stället, säger Kristine Rygge.

Flera vårdcentraler blir utan vaccin

Kristine Rygge berättar att flera vårdcentraler i regionen kommer att bli utan vaccin i några veckor.

– Det stämmer att det finns vårdcentraler som kommer stå utan. Men det kommer finnas på en närliggande vårdcentral eller i en närliggande kommun. Men alla vårdcentraler kommer inte få, säger hon.

Regionen räknar med att ”vara på banan” igen från och med vecka 24.

– Man får dock komma ihåg att det är de senaste veckorna vi har fått fart på det hela. Vi har inte vaccinerat ordentligt så länge, fastän vi har hållit på så länge, säger Kristine Rygge.

Hade ni kunnat göra något annorlunda, med facit i hand?

– När vi drog i gång den så kallade massvaccineringen, förväntade sig många invånare att det kommer en massa vaccin till regionen. Det gör det inte. Det kanske vi skulle ha varit tydliga med. Även om vi startat med fas 4 har vi inte fått fler vaccin. Vi har de vaccin vi har och Sverige i stort lider av en vaccinbrist.

Uppmaningen: ”Ring inte till din vårdcentral”

Kristine Rygge uppmanar nu invånarna att inte ringa ned sin vårdcentral om vaccinationstid, utan att hålla koll på 1177:s hemsida.

– Om man inte hittar en ledig tid på 1177 får man kolla lite senare igen. Det hjälper inte att ringa till sin vårdcentral och skälla på dem. Har vårdcentralen vaccin, då syns det. Har de inget vaccin, då har de inget, säger hon.

Hon fortsätter:

– Det som är viktigt att förstå är att detta beror helt och hållet på vaccinleveransen. Det är inte vårdcentralernas fel att de inte får några vaccin. Vi kan inte ge vaccin till alla varje gång.

Se mer:

Studier visar klimatets påverkan av covid-19.