Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här drar tromberna fram: Lekstuga flög flera meter

Andreas Lundin och hans familj var med om ett obehagligt väderfenomen. Barnens lekstuga slets loss och flög i väg flera meter i de kraftiga vindarna.Foto: Läsarbild
En tromb skådades utanför BoråsFoto: Läsarbild

Ett konstigt fenomen på himlen följdes av ett chockartat händelseförlopp.

Vad som troligen var en tromb drog in över Andreas Lundins hus och tog med sig allt i sin väg, klöv träd och skickade i väg barnens lekstuga flera meter.

– Det ser nästan ut som att det har varit en naturkatastrof som dragit förbi. Stora träd som är nästan en meter tjocka har gått av som tändstickor, berättar Andreas.

Det var under lördagseftermiddagen som Andreas Lundin och hans sambo såg ett märkligt fenomen på himlen i Upplo utanför Alingsås.

– Det såg väldigt konstigt ut. Som någon slags brandrök, som kom underifrån, säger Andreas.

Strax efter iakttagelsen blåste en våldsam vind in över det hus som Andreas hyr tillsammans med sin familj.

– Studsmattan flög i väg och lekstugan som är i solitt trä har flugit i väg 25–30 meter, berättar han och fortsätter:

– Det ser nästan ut som att det har varit en naturkatastrof som dragit förbi. Stora träd som är nästan en meter tjocka har gått av som tändstickor.

”Jäkligt obehagligt”

Andreas uppskattar att vinden yrde omkring på området i två minuter innan det plötsligt blev lugnt igen.

Ingen kom till fysiskt skada, men Andreas beskriver händelsen som obehaglig.

– Det var jäkligt obehagligt, ungarna blev livrädda och grannen var ute och sprang i skogen så man var ju orolig att hon hade råkat illa ut, men hon klarade sig för hon var inte mitt i det.

Nu får familjen tillbringa helgen med att röja upp på området, tillsammans med ägaren till huset.

– Som det ser ut nu kommer man inte ens ute på vägen med alla träd som fallit.

– Det är ju dumt att man köpte ved innan det här hände, nu har man ju så att det räcker ett bra tag.

Ytterligare tromb skådad

Under eftermiddagen sågs också en tromb utanför Borås.

Johan Groth är meteorolog på väderinstitutet Storm. Han berättar att det är goda förutsättningar för att tromber ska bildas i den nuvarande väderleken.

– Med det regn och åska och den energi vi har haft i lufthavet är det inte alls ovanligt att det bildas tromber, men ofta försvinner de väldigt snabbt och de är nästan omöjliga att förutspå, säger han.

Exakt hur stark vindkraften i en tromb är kan inte Groth med säkerhet svara på, men han berättar att det kan röra sig om ordentliga krafter.

– Det är inget man ska springa in i om man kan undvika det. En tromb kan slita upp träd med rötterna och till och med flytta på bilar. Lösa föremål kan också flyga in i och skada människor, säger han.