Flera testade sig för att resa – fick falska intyg

Expressens reporter Niklas Svensson frågar Anders Tegnell om smittspridningen i skolan.
Bilden har ingenting med den aktuella kliniken att göra.
Foto: MARIJAN MURAT / DPA/IBL
Bilden har ingenting med den aktuella kliniken att göra.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Många länder kräver numera ett negativt coronatest för att släppa in resenärer.

Nu visar det sig att flera som testat sig i just det ändamålet fått falska intyg på den privata kliniken Husdr.se i Göteborg. Det rapporterar GP.

Kliniken hävdar att proverna analyseras på laboratoriet Unilabs – som i sin tur hävdar att de inte fått ett enda prov från kliniken.

Sverigechefen för laboratoriemedicin på Unilabs, Inge Andersson, åkte själv till Göteborg när det uppdagades att kliniken Husdr.se påstår att de skickar sina prover till laboratoriet för analys.

– Då påstod de att det var ett missförstånd, att proverna i själva verket hade analyserats på Tataa Biocenter i Göteborg, säger han till GP.

Nu har Unilabs kommit i kontakt med flera patienter som alltså fått falska intyg. På intygen, som GP tagit del av, står det att de certifierats av Unilabs. De har också stämplats med ett unikt ackrediteringsnummer från laboratoriet. Men proverna patienterna lämnat har alltså aldrig ens analyserats.

– Jag vet inte hur de har fått tag på den stämpeln, men det är ju givetvis inte okej att de använder den, säger Inge Andersson.

Har polisanmält kliniken

Laboratoriet har nu polisanmält kliniken, som fortsatt att skriva ut intyg även efter att de konfronterades av Inge Andersson.

När den ansvarige läkaren på kliniken Husdr.se kontronteras med uppgifterna, säger han till GP att han kan visa att det finns ett avtal mellan dem och laboratoriet, och att han inte ens har försäkrats om att Inge Andersson verkligen är Sverigechef för Unilabs.

– Vi har ungefär 15-20 om dagen en vardag då har vi Unilabs som vi kör med i Skövde. Sen har vi då virologen på Sahlgrenska. Sen har vi också kontakt med Tataa biocenter om att starta upp, säger läkaren.

Men enligt tidningen har de inte heller analyserats där. Och inte heller på virologen på Sahlgrenska universitetssjukhuset, som kliniken också hävdar tar emot prover från dem.

Kliniken har däremot tagit betalt. Det dyraste testet, som ger svar inom två timmar, kostar 2 690 kronor.

När GT besöker hemsidan på tisdagskvällen kommer det upp en ruta i webbläsaren som meddelar: ”Vi kan för tillfället inte utföra ett Covid-test på patienter. Behöver du utföra ett test hänvisar vi er till närmaste vårdcentral för provtagning”. Om detta har att göra med GP:s rapportering är inte känt, men så sent som på måndagen kunde en av tidningens reportrar testa sig på Husdr.se.

Rutan kommer upp när man besöker husdr.se. Om meddelandet har med GP:s avslöjande att göra är inte känt.

TEGNELL OM VACCINERINGEN

”Utgå ifrån att leveranserna kommer att fortsätta på ett bra sätt”, säger Anders Tegnell.