Flera personer har avlidit i en allvarlig trafikolycka i Torslanda. Foto: LäsarbildFlera personer har avlidit i en allvarlig trafikolycka i Torslanda. Foto: Läsarbild
Flera personer har avlidit i en allvarlig trafikolycka i Torslanda. Foto: Läsarbild
Lastbilschauffören Fatos Begu passerade olycksplatsen. Foto: PrivatLastbilschauffören Fatos Begu passerade olycksplatsen. Foto: Privat
Lastbilschauffören Fatos Begu passerade olycksplatsen. Foto: Privat
Morten Gunneng, polisens insatsledare på plats i Torslanda.Morten Gunneng, polisens insatsledare på plats i Torslanda.

Morten Gunneng, polisens insatsledare på plats i Torslanda.

Mats Karlsson, räddningstjänstens insatsledare. Foto: ¨Mats Karlsson, räddningstjänstens insatsledare. Foto: ¨
Mats Karlsson, räddningstjänstens insatsledare. Foto: ¨

Flera döda efter bilolycka i Torslanda

Publicerad

Tre personer har bekräftats döda efter en bilexplosion i Torslanda. På lördagsmorgonen avled också ett barn i förskoleåldern.

Räddningstjänst och polis har inga uppgifter om orsaken till explosionen, men bilen undersöks av polisens bombtekniker.

Lastbilschauffören Fatos Begu passerade olycksplatsen.

– Det såg väldigt otäckt ut. Bilen är helt demolerad och det ligger massor av bildelar på fältet intill, sa han till GT.

Vid 17.20-tiden på fredagskvällen fick polisen larm om en allvarlig trafikolycka vid Torslandarondellen, alldeles intill brandstationen i Torslanda. En person fördes till sjukhus men flera personer befarades döda eller allvarligt skadade.

Strax före midnatt bekräftade polisen att tre personer är döda och att ett litet barn var mycket allvarligt skadat. På lördagsmorgonen kom beskedet, att även barnet dött av sina skador.

En rättsmedicinsk undersökning kommer att göras av de avlidna. De avlidna var i natt inte identifierade.

– Det är tre vuxna och ett barn som har avlidit, säger Johan Ljung, vakthavande befäl hos polisen.

I samband med olyckan ska flera vittnen ha hört en explosion.

– Vi fick larm om en trafikolycka/explosion. Vi kom snabbt fram till bilen och den var mycket illa skadad. Vi befarar att de som suttit inne i bilen är döda eller svårt skadade, med tanke på hur bilen ser ut, förklarade Lennart Liljeroth, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten.

Närmaste grannen bor i en idyllisk villa bara 300 meter bort.

– Jag var inte hemma, men min son hörde smällen och larmade polisen. Den var så kraftig att varenda fönsterruta i huset skallrade. Larmoperatören trodde honom inte först, berättar grannen.

Sonen gick också bort till olycksplatsen för att se om det var något han kunde göra, men då var räddningstjänsten redan på plats.

– De hade som tur var tagit hand om barnet, men han såg fyra personer i bilvraket. Han var helt tagen, berättar grannen.

Bosse Andersson vid räddningstjänsten uppgav senare på fredagskvällen att det konstaterats att bilen hade exploderat men att orsaken är okänd.

– Det var kaotiskt på plats och många chockade vittnen fanns i närheten, säger Mats Karlsson, räddningstjänstens insatsledare.

En förundersökning är inledd gällande brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Ingen är misstänkt eller gripen för brottet, och det är oklart vad som inträffat.

"Bildelar ute på fältet"

Fatos Begu är lastbilschaufför på DFDS och var på väg förbi olycksplatsen.

– Jag levererar material till Volvo och fick tillstånd att passera trots att vägen är avstängd, säger han. Det såg väldigt otäckt ut. Bilen är helt demolerad, och det gick knappt att se vad det är för bil. Vägräcket är trasigt, stenar och grus ligger på vägen. Dessutom ligger massor av bildelar ute på fältet intill.

"Ser riktigt illa ut"

Enligt en person som satt fast i de långa bilköerna var flera ambulanser, svarta skåpbilar och brandbilar på plats.

– Det ser riktigt illa ut. Det är vid Torslanda rondellen på väg 155. Det är jättejättelånga köer som sträcker sig minst en kilometer till, säger vittnet som även har sett en helikopter i luften, berättade han.

Polisens bombtekniker arbetade under fredagskvällen med att undersöka bilen, bland annat med en bombrobot.

Avspärrningarna utökades för att man skulle kunna utreda vad som hänt. Polisen arbetade också med att förhöra vittnen.

– Vi vågar inte röra bilen ännu på grund av att man befarar att det kan finnas explosiva ämnen kvar, förklarade Morten Gunneng, polisens insatsledare på plats. Det är inte säkert att våra bombtekniker blir klara under fredagskvällen utan de måste troligen fortsätta under lördagen.

Bosse Andersson berättade att räddningstjänstens insats i stort sett var avslutad.

– Vi är på plats med en mindre styrka för att stödja polisen i deras utredningsarbete, säger Bosse Andersson.

Strax efter klockan 22 uppgav Camilla Fogelhamre, kommunikatör vid polisen region väst, att polisens bombtekniker ännu arbetade på platsen.

- Vi håller fortfarande på att säkra platsen runt bilen för att tekniker ska kunna komma fram och göra teknisk undersökning, säger hon. Vad gäller trafiksituationen är det ganska lugnt nu. Ett område på 300 meter är avspärrat och trafiken leds om. Det är inga köer längre.

Johanna Rapp
Johanna Rapp
Ingrid Norrman
Ingrid Norrman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER