Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flera döda efter bilolycka i Torslanda

Flera personer har avlidit i en allvarlig trafikolycka i Torslanda.
Foto: Läsarbild
Lastbilschauffören Fatos Begu passerade olycksplatsen.
Foto: Privat
Morten Gunneng, polisens insatsledare på plats i Torslanda.
Mats Karlsson, räddningstjänstens insatsledare.
Foto: ¨

Tre personer har bekräftats döda efter en bilexplosion i Torslanda. På lördagsmorgonen avled också ett barn i förskoleåldern.

Räddningstjänst och polis har inga uppgifter om orsaken till explosionen, men bilen undersöks av polisens bombtekniker.

Lastbilschauffören Fatos Begu passerade olycksplatsen.

– Det såg väldigt otäckt ut. Bilen är helt demolerad och det ligger massor av bildelar på fältet intill, sa han till GT.

Vid 17.20-tiden på fredagskvällen fick polisen larm om en allvarlig trafikolycka vid Torslandarondellen, alldeles intill brandstationen i Torslanda.  En person fördes till sjukhus men flera personer befarades döda eller allvarligt skadade.

Strax före midnatt bekräftade polisen att tre personer är döda och att ett litet barn var mycket allvarligt skadat. På lördagsmorgonen kom beskedet, att även barnet dött av sina skador.

En rättsmedicinsk undersökning kommer att göras av de avlidna. De avlidna var i natt inte identifierade.

– Det är tre vuxna och ett barn som har avlidit, säger Johan Ljung, vakthavande befäl hos polisen.

I samband med olyckan ska flera vittnen ha hört en explosion.

– Vi fick larm om en trafikolycka/explosion. Vi kom snabbt fram till bilen och den var mycket illa skadad. Vi befarar att de som suttit inne i bilen är döda eller svårt skadade, med tanke på hur bilen ser ut, förklarade Lennart Liljeroth, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten.

Närmaste grannen bor i en idyllisk villa bara 300 meter bort.

– Jag var inte hemma, men min son hörde smällen och larmade polisen. Den var så kraftig att varenda fönsterruta i huset skallrade. Larmoperatören trodde honom inte först, berättar grannen.

Sonen gick också bort till olycksplatsen för att se om det var något han kunde göra, men då var räddningstjänsten redan på plats.

– De hade som tur var tagit hand om barnet, men han såg fyra personer i bilvraket. Han var helt tagen, berättar grannen.

Bosse Andersson vid räddningstjänsten uppgav senare på fredagskvällen att det konstaterats att bilen hade exploderat men att orsaken är okänd.

– Det var kaotiskt på plats och många chockade vittnen fanns i närheten, säger Mats Karlsson, räddningstjänstens insatsledare.

En förundersökning är inledd gällande brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Ingen är misstänkt eller gripen för brottet, och det är oklart vad som inträffat.

"Bildelar ute på fältet"

Fatos Begu är lastbilschaufför på DFDS och var på väg förbi olycksplatsen.

– Jag levererar material till Volvo och fick tillstånd att passera trots att vägen är avstängd, säger han. Det såg väldigt otäckt ut. Bilen är helt demolerad, och det gick knappt att se vad det är för bil. Vägräcket är trasigt, stenar och grus ligger på vägen. Dessutom ligger massor av bildelar ute på fältet intill.

"Ser riktigt illa ut"

Enligt en person som satt fast i de långa bilköerna var flera ambulanser, svarta skåpbilar och brandbilar på plats.

– Det ser riktigt illa ut. Det är vid Torslanda rondellen på väg 155. Det är jättejättelånga köer som sträcker sig minst en kilometer till, säger vittnet som även har sett en helikopter i luften, berättade han.

Polisens bombtekniker arbetade under fredagskvällen med att undersöka bilen, bland annat med en bombrobot.

Avspärrningarna utökades för att man skulle kunna utreda vad som hänt. Polisen arbetade också med att förhöra vittnen.

– Vi vågar inte röra bilen ännu på grund av att man befarar att det kan finnas explosiva ämnen kvar, förklarade Morten Gunneng, polisens insatsledare på plats.  Det är inte säkert att våra bombtekniker blir klara under fredagskvällen utan de måste troligen fortsätta under lördagen.

Bosse Andersson berättade att räddningstjänstens insats i stort sett var avslutad.

– Vi är på plats med en mindre styrka för att stödja polisen i deras utredningsarbete, säger Bosse Andersson.

Strax efter klockan 22 uppgav Camilla Fogelhamre, kommunikatör vid polisen region väst, att polisens bombtekniker ännu arbetade på platsen.

- Vi håller fortfarande på att säkra platsen runt bilen för att tekniker ska kunna komma fram och göra teknisk undersökning, säger hon. Vad gäller trafiksituationen är det ganska lugnt nu. Ett område på 300 meter är avspärrat och trafiken leds om. Det är inga köer längre.

Vet du mer? Tipsa GT!

Vet du mer om händelsen? Hör av dig till GT direkt!

Kontakta redaktionen på tips@gt.se eller skicka e-post, sms eller mms till 71717.

Mer detaljerad information om hur du kommer i kontakt med redaktionen hittar du här!

Har du nyhetstips kan du naturligtvis även ringa tipsnumret 031-725 90 01.