Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera personer gripna efter rånvåg i Göteborg

Larmnummer att ha koll på
Erik Nord, polischef i Göteborg, säger till GP att polisen får in omkring tre anmälningar om personrån per dygn. Arkivbild.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Totalt fick Göteborgspolisen in 17 anmälningar om personrån i helgen. Arkivbild.Foto: BILDBYRÅN

Under helgen fick polisen i Göteborg in 17 anmälningar om personrån i staden.

Nu har fyra personer gripits, rapporterar Göteborgs-Posten.

– De är anhållna än så länge, vi får se om det räcker till häktning. Rån av normalgraden tillhör inte brotten där man vanligtvis häktar, det måste vara grovt rån i sådana fall, säger Erik Nord, polischef i Göteborg, till tidningen.

I normala fall får polisen in omkring tre anmälningar om personrån varje dag, men under helgen som gick kom totalt 17 anmälningar in.

– Vi brukar säga 1 000 personrån per år eller tre per dygn. Helgerna kan rusa iväg ibland, det är inget alarmerande i det. Men det här är tyvärr ett återkommande problem som vi brottas med, säger Erik Nord till tidningen.

Huruvida några av rånen hör ihop är oklart, men flera av rånen liknar varandra enligt Erik Nord.

– De här personrånen har skett kvällstid i centrala Göteborg, men även runtom i stan. Det rör sig företrädesvis om unga män eller pojkar som rånar andra unga män eller pojkar, säger han till tidningen.

Polisens teori är att några av rånen är kopplade till narkotikaförsäljning.

– Väldigt ofta är det någon helt oskyldig som blir utsatt för rån, men ibland har personen själv uppsökt miljöer som är lite skumma. Någon försöker köpa narkotika men när man räcker fram femhundringen så tar langaren fram en kniv i stället. När man sedan anmäler så avstår man från att berätta om droghandeln, utan det kommer fram när vi utreder. När vi ser höga siffror personrån kan det alltså ha varit andra saker på gång den helgen, säger Erik Nord till GP.

Så ska du agera om du hör en skottlossning