Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera omfattande brister på LSS-boende: ”Kränkande”

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS
Boendet har anmälts till Ivo, för omfattande brister så som kränkande och olämpligt bemötande.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dörren låstes, och en enskild brukare släpptes inte in i utrymmen som de andra vistades i. Det var inte första gången liknande saker hände på boendet. (Genrebild).
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

En brukare på ett LSS-boende i Göteborg låstes ute och nekades tillträde till de gemensamma utrymmena.

Det är bara en av de händelser på boendet som nu anmälts till Ivo.

Enligt anmälan finns ”omfattande brister”, som gör att man inte lever upp till lagstiftningen om säker vård och respekt för integritet.

I början av juni i år rapporterades det att en av brukarna inte tillåtits vistas i de gemensamma utrymmena i verksamheten, under en tid. Trots att brukaren varit tydlig med att den önskat gå dit, så låstes dörren. 

Det skulle då visa sig att samma sak hänt förut, ett år tidigare. Saken lex Sarah-anmäldes då, men utreddes inte enligt de rutiner som finns.

I sommar har det också rapporterats, enligt den Ivo-anmälan som nu skickats in, ”flera exempel på kränkande och olämpligt bemötande samt att olika typer av otillåtna tvångs- och begränsningsåtgärder tillämpats av personalgruppen i verksamheten”.

”Ser mycket allvarligt på det rapprorterade”

Sammantaget, skriver anmälaren, visar rapporterna på ”omfattande brister”, där man inte följt lagen gällande trygg och säker vård och omsorg, och gällande respekt för integritet och självbestämmande. Det är brister som alltså förekommit under en längre tid på boendet, och det beskrivs som ett ”allvarligt missförhållande”.

Händelserna har inträffat trots att det enligt anmälan har hållits utbildningar beträffande just det missförhållandena rör, under flera tillfällen. Det har påtalats under både samtal och personalmöten.

Efter att brukaren låstes ute från de gemensamma utrymmena har låset på dörren tagits bort.

Man har också hållit möten där man betonat att arbetsgivaren ”ser mycket allvarligt på det rapporterade och utredning inletts”.

I anmälan går att läsa att man också planerar mer långtgående insatser för att förhindra att liknande saker sker igen. 

UR ARKIVET: ”40 procent av allvarlig karaktär”

I maj 2020 rapporterade GT/Expressen att 3000 anmälningar hade kommit in till IVO i coronakrisen – det handlade bland annat om att man inte kunnat begränsa smitta.