Höja priset på mjölk? Det hoppas bönderna ska vara räddningen.Höja priset på mjölk? Det hoppas bönderna ska vara räddningen.
Höja priset på mjölk? Det hoppas bönderna ska vara räddningen.
Bibbi Johansson på Bergs gård tillsammans med dottern Hilda, 3.Bibbi Johansson på Bergs gård tillsammans med dottern Hilda, 3.
Bibbi Johansson på Bergs gård tillsammans med dottern Hilda, 3.

Flera mjölkbönder nära gå i konkurs

Publicerad

Mjölkbönderna blir färre och många har svårt att försörja sig.

I veckan samlades mjölkbönderna för att lyfta frågan om de låga ersättningarna. Dessutom fick sig Arla en känga.

– Vi går back på att producera mjölk i nuläget, säger Bibbi Johansson från Bergs gård i Trollhättan.

Arla slog i veckan ihop mjölkkretsarna för Dalsand, Bohuslän och delar av Västergötland. Anledningen är att det i vardera distrikt finns för få bönder för att kunna få ihop tillräckligt med medlemmar. Därför behöver man utvidga mjölkkretsarna till större områden. Det var bara en av sakerna som togs upp på årsmötet i Vänersborg i onsdags.

Mycket handlade också om att bönderna i nuläget inte klarar sig ekonomiskt på sina mjölkproduktioner.

– Nej, vi går back på att producera mjölk i nuläget. Vi får nu 2,64 kronor per liter, men det kostar 4,50 kronor att producera mjölken med sitt eget arbete och alla andra kostnader, säger Bibbi Johansson som arbetar som ekologisk bonde tillsammans med Håkan Johansson.

Hon var en av många som yttrade sig på mötet. Enligt Bibbi är många mjölkbönder nu nära konkurs.

– 800 av landets 4 537 mjölkgårdar är nära konkurs. Det är klart att det är jätteallvarligt, säger hon.

"Höj priset"

Det var först Ttela som skrev om mötet där många också var arga på grund av Arlas storsatsning i Australien.

– Det är befängt. De låga avräkningspriserna leder till att vi så småningom inte kommer att ha varken bönder, kött, mjölk eller maskinförsäljning här hemma. Vår självförsörjning på mat är 18 procent. Arla har blivit för stort helt enkelt, och nu verkar det som att vi här hemma får vara med och subventionera mjölken i Danmark, sa Karl-Erik Andersson som driver mjölkproduktion på Hässlebräcka gård i Hedekas till Ttela.

Även den nya mjölkkretsens ordförande Ulrika Bäckström tycker att något nu måste göras om vi vill ha kvar mjölkbönder i Sverige.

– Det är ett högre mjölkpris som gäller, men konsumenterna kanske inte är redo att betala för det. Hur vi ska klara av att få det är inte enkelt. Arla är på en global marknad och i Europa är det ett överskott av mjölk just nu. Då sjunker ju priset, förklarar hon.

Bönderna hoppas kunna få upp mjölkpriset en krona – något som eventuellt skulle kunna rädda bönderna. Initiativet med enskilda Ica-handlare som höjt priset en krona på mjölken är bra, men fungerar inte i längden, tror Ulrika Bäckström. Det är ju inte bara mjölk som bönderna producerar, menar hon.

– Jag tycker det är en bra grej, men det är inte det som kommer rädda mjölkbönderna. Mjölken vi producerar blir fler produkter än konsumtionsmjölk. Det blir också till exempel ost, fil, yoghurt och keso, förklarar Ulrika Bäckström.

"Framtiden är tuff"

Från Arlas sida är man väl bekanta med kritiken. Arlas styrelseordförande Åke Hantoft tror att framtiden för bönder är mycket tuff, men att man arbetar för att alltid sälja och förädla den mjölken man får in.

– Framtiden är tuff, vi har haft en strukturomställning under ganska så många år. 5 till 7 procent av bönderna slutar varje år, antingen det är bra tider eller inte. Det är tufft för svenska mjölkbönder och upp tillv arje enskild gård att ta utmaningen att klara av både tuffa tider, och när tider är bra.

Enligt Hantoft så kommer dock priserna snart att stiga.

– När mjölkpriset höjs förbättras lönsamheten på gårdarna och då har vi en annan diskussion.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER