Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flera mjölkbönder nära gå i konkurs

Höja priset på mjölk? Det hoppas bönderna ska vara räddningen.
Bibbi Johansson på Bergs gård tillsammans med dottern Hilda, 3.

Mjölkbönderna blir färre och många har svårt att försörja sig.

I veckan samlades mjölkbönderna för att lyfta frågan om de låga ersättningarna. Dessutom fick sig Arla en känga.

– Vi går back på att producera mjölk i nuläget, säger Bibbi Johansson från Bergs gård i Trollhättan.

Arla slog i veckan ihop mjölkkretsarna för Dalsand, Bohuslän och delar av Västergötland. Anledningen är att det i vardera distrikt finns för få bönder för att kunna få ihop tillräckligt med medlemmar. Därför behöver man utvidga mjölkkretsarna till större områden. Det var bara en av sakerna som togs upp på årsmötet i Vänersborg i onsdags.

Mycket handlade också om att bönderna i nuläget inte klarar sig ekonomiskt på sina mjölkproduktioner.

– Nej, vi går back på att producera mjölk i nuläget. Vi får nu 2,64 kronor per liter, men det kostar 4,50 kronor att producera mjölken med sitt eget arbete och alla andra kostnader, säger Bibbi Johansson som arbetar som ekologisk bonde tillsammans med Håkan Johansson.

Hon var en av många som yttrade sig på mötet. Enligt Bibbi är många mjölkbönder nu nära konkurs.

– 800 av landets 4 537 mjölkgårdar är nära konkurs. Det är klart att det är jätteallvarligt, säger hon.

"Höj priset"

Det var först Ttela som skrev om mötet där många också var arga på grund av Arlas storsatsning i Australien.

– Det är befängt. De låga avräkningspriserna leder till att vi så småningom inte kommer att ha varken bönder, kött, mjölk eller maskinförsäljning här hemma. Vår självförsörjning på mat är 18 procent. Arla har blivit för stort helt enkelt, och nu verkar det som att vi här hemma får vara med och subventionera mjölken i Danmark, sa Karl-Erik Andersson som driver mjölkproduktion på Hässlebräcka gård i Hedekas till Ttela.

Även den nya mjölkkretsens ordförande Ulrika Bäckström tycker att något nu måste göras om vi vill ha kvar mjölkbönder i Sverige.

– Det är ett högre mjölkpris som gäller, men konsumenterna kanske inte är redo att betala för det. Hur vi ska klara av att få det är inte enkelt. Arla är på en global marknad och i Europa är det ett överskott av mjölk just nu. Då sjunker ju priset, förklarar hon.

Bönderna hoppas kunna få upp mjölkpriset en krona – något som eventuellt skulle kunna rädda bönderna. Initiativet med enskilda Ica-handlare som höjt priset en krona på mjölken är bra, men fungerar inte i längden, tror Ulrika Bäckström. Det är ju inte bara mjölk som bönderna producerar, menar hon.

– Jag tycker det är en bra grej, men det är inte det som kommer rädda mjölkbönderna. Mjölken vi producerar blir fler produkter än konsumtionsmjölk. Det blir också till exempel ost, fil, yoghurt och keso, förklarar Ulrika Bäckström.

"Framtiden är tuff"

Från Arlas sida är man väl bekanta med kritiken. Arlas styrelseordförande Åke Hantoft tror att framtiden för bönder är mycket tuff, men att man arbetar för att alltid sälja och förädla den mjölken man får in.

– Framtiden är tuff, vi har haft en strukturomställning under ganska så många år. 5 till 7 procent av bönderna slutar varje år, antingen det är bra tider eller inte. Det är tufft för svenska mjölkbönder och upp tillv arje enskild gård att ta utmaningen att klara av både tuffa tider, och när tider är bra.

Enligt Hantoft så kommer dock priserna snart att stiga.

– När mjölkpriset höjs förbättras lönsamheten på gårdarna och då har vi en annan diskussion.